Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић поручио Човићу: изборни закон није „питање свих питања“

ПРИЈЕМУ У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ ПОВОДОМ 1. МАРТА НИЈЕ ПРИСУСТВОВАО НИКО У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган ЧОВИЋ: „Ако један народ не може изабрати свог представника, онда тај народ није конститутиван, ни равноправан ни слободан. То стање је неуставно. Увјерили смо се у разне посљедице тога. То нас је удаљило једне од других, омаловажило вриједности и угрозило државност. Без равноправности нема амбијента помирења“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је вечерас на пријему поводом Дана државности БиХ, који Република Српска не признаје и не слави, да је Босна и Херцеговина „домовина свих нас“, али да пут помирења неће бити лаган.

„БиХ је израз воље, а тиме и свака власт на демократским изборима. Нови Изборни закон мора бити заснован на начелима демократије, гдје власт припада народу. Суверено право сваког народа је да бира представнике неке власти“, казао је Човић.

Он је истакао да ће у институцијама БиХ заштитити основно начело конститутивности и сачувати равноправност свих конститутивних народа у тој земљи.

„Ако један народ не може изабрати свог представника, онда тај народ није конститутиван, ни равноправан ни слободан. То стање је неуставно. Уверили смо се у разне посљедице тога. То нас је удаљило једне од других, омаловажило вриједности и угрозило државност. Без равноправности нема амбијента помирења“, оцјенио је хрватски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, у овом тренутку питање Изборног закона БиХ је „питање свих питања“.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ бакир Изетбеговић рекао је да је оваква Човићева констатација предимензионирана.

„У великој мјери је из угла ХДЗ-а, то је њихов захтјев који се односи на измјене Изборног закона. Мислим да је та димензија била непотребна и предимензионирана, остало је наравно било коректно“, казао је Изетбеговић коментаришући Човићев говор.

Хрватска страна у БиХ тражи да се измјенама Изборног закона обезбиједи да хрватски члан Предсједништва БиХ не може бити изабран већински гласовима Бошњака, као што је то раније био случај приликом избора Жељка Комшића на ту функцију.

Човић је још позвао на борбу против „неодговорне реторике“, додавши да је јуче за БиХ „био велики дан“, јер је ова земља „уз пуни консензус свих народа и грађана направила искорак према европској породици“.

БиХ је јуче предсједнику Европске комисије Жану Клоду Јункеру предала Упитник на одговоре ЕК.

„Постоји шанса да ове године добијемо статус кандидата за ЕУ, а до 2025. године будемо и чланица. Искористимо позитиван тренутак“, истакао је Човић.

У Предсједништву БиХ вечерас је одржан пријем поводом Дана државности БиХ, којем није присуствовао нико од политичких представника из РС.

Српска страна не признаје овај празник и сматра да је 1. март 1992. године, када је одржан референдум о независности БиХ, на који Срби углавном нису изашли, био увод у грађански рат у овој земљи.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар