Главно Свијет

Јункер: Ако не примимо у ЕУ земље Западног Балкана – крвави сукоби би се могли поновити

„ЉУДЕ УНУТАР ЕУ ТРЕБА СТАЛНО ПОДСЈЕЋАТИ ДА ЈЕ БАЛКАН НА НАШЕМ КУЋНОМ ПРАГУ“

АКО земље западног Балкана не буду примљене у ЕУ, крвави сукоби из деведесетих година прошлог вијека могли би се поновити, рекао је Жан-Клод Јункер, предсједник Европске комисије, у интервјуу за Deutsche Welle.

Он је у разговору за овај њемачки медиј подсјетио да је на Балкану бјеснио рат након распада Југославије и да су сукоби трајали до краја 20. вијека.

„Људе унутар ЕУ треба стално подсјећати да је Балкан практично на нашем кућном прагу. На Балкану је бјеснио рат. Ако Балкан не буде имао обећање да ће моћи приступити ЕУ, лако би се могло десити да се конфликт понови“, рекао је Јункер.

Британски лист „Express“ подсјећа да је на Балкану током деведесетих у ратовима животе изгубило више од сто хиљада људи, а подсјетили су и на недавну изјаву Федерике Могерини, високе представнице ЕУ за безбједност и спољне послове, да је мјесто Балкана у ЕУ.

„Врата ЕУ су отворена како за Црну Гору, тако и за цијели регион западног Балкана. Желимо заједничку будућност свих у Европи, уједињених у нашој ЕУ. Људи овог региона (западни Балкан) такође желе да виде своју будућност у ЕУ“, рекла је тада Могеринијева, како подсјећа „Express“.

Подсјећања ради, Европска комисија је недавно израдила Стратегију за западни Балкан, коју је представио Јункер, а која први пут нуди озбиљан и широк приступ интегрисања региона западног Балкана у ЕУ. Стратегија је подијељена на шест глава, а свака има властити акциони план спровођења са детаљним активностима и прецизним роковима. Области се односе на јачање владавине права, безбједносну и миграциону политику, социјално-економске реформе, јачање повезаности, дигиталну агенду и регионално помирење.

https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Junker-Ako-ne-primimo-Balkan-tamo-je-moguc-novi-rat/472782

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар