Главно Федерација/БиХ

Калабухов: Русија није пријетња БиХ већ они који јој дају смјернице и бране је од Русије

„ИНЦКО ЈЕ СЕБЕ ДОЖИВЉАВАО И КАО СПРОВОДНИКА ЕВРОПСКЕ ИДЕЈЕ КОЈОЈ СМЕТАЈУ МАЛИГНЕ СНАГЕ“
  • Амбасадор Русије у БиХ Игор КАЛАБУХОВ: Права пријетња су они који се мијешају се у унутрашње политичке процесе, штавише, својим неодговорним дјеловањем подривају дијалог конститутивних народа, што је једина основа за успостављање климе стабилности и помирења у БиХ

ВИСОКИ представник у БиХ је особа која фокусира напоре цијеле међународне заједнице, укључујући Русију и Кину. Нажалост, посљедњих година високи представник почео је себе доживљавати, не као посредника у спровођењу Дејтонског мировног споразума, већ као спроводиoца искључиво “европске идеје”, којој наводно сметају “малигне снаге”.

Рекао је ово за “Глас Српске” амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов одговарајући на тврдње одлазећег високог представника Валентина Инцка да је примјетан нарастајући утицај Русије и Кине у БиХ, те да “не преостаје још много времена” и да је неопходно да ЕУ јаче интервенише да тај утицај сузбије.

Упитан како коментарише Инцков позив ЕУ да се јаче ангажују у БиХ само због јачања утицаја Русије и Кине, Калабухов истиче да  је одређивање приоритета спољне политике искључива надлежност БиХ, а не високог представника и његове канцеларије.

– Русија се ни на који начин не може сматрати “пријетњом” БиХ јер се залаже за свестрани развој равноправних и обострано корисних односа с БиХ. Супротно томе, пријетњу представљају они који јој категорички намећу смјернице развоја, мијешају се у унутрашње политичке процесе, штавише, својим неодговорним дјеловањем подривају дијалог конститутивних народа, што је једина основа за успостављање климе стабилности и помирења у БиХ – истакао је Калабухов.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар