Главно РС и матица

Канцеларија за КиМ: Србима не треба ЗСО као празна љуштура са надлежностима НВО

„СРБИ ФОРМИРАЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НЕ ОЧЕКУЈУ КАО ГЕСТ ДОБРЕ ВОЉЕ ВЕЋ КАО СВОЈЕ ОСТВАРЕНО ПРАВО“
  • Канцеларија упозорила Приштину: „Срби на КиМ неће пристати да имају мање права од других народа на том простору и од онога што им је гарантовано изворним и јединим важећим споразумима о ЗСО”

ПОВОДОМ одлуке Приштине да, како се оцјењује у саопштењу, формално и за сада само декларативно откочи процес формирања Заједнице српских општина, Канцеларија за КиМ поручује да ће Срби на КиМ у раду на формирању ЗСО учествовати искључиво на начин како је договорено у Бриселу.

„Још пре 1.812 дана требало је почети примену споразума и то не на речима, пред неки самит и да би се задовољила међународна јавност, него стварно и суштински како би се решили проблеми које грађани имају на терену”, указује Канцеларија у саопштењу.

Наводи да се у процесу израде статута ЗСО неће пристати на селективну имплементацију договореног, односно једнострано поништавање или мијењање дијела или цјелине споразума од стране приштинског уставног суда или било ког другог привременог органа или институције.

„Нама не треба ЗСО која ће бити празна љуштура са надлежностима невладине организације, и Срби на Косову и Метохији желе да граде моћну и снажну ЗСО, са овлашћењима која су договорена у Бриселу и која могу да заштите наш народ и омогуће му старање о сопственој судбини“, пише у саопштењу.

Додаје се да Београд и Срби са КиМ желе поштовање и спровођење свих постигнутих споразума о формирању Заједнице српских општина и да ће спроводити све активности предвиђене тим споразумима које воде њеном оснивању.

Канцеларија наводи и да оправдано сумња у искреност са којом Приштина са вишегодишњим закашњењем улази у овај процес, јер „подозрева“ да је реч о политичком маневру који има за циљ смањење међународног притиска, а не истинско поштовање обавеза преузетих у бриселском дијалогу.

Канцеларија истиче да Срби на КиМ формирање ЗСО не очекују као гест добре воље, већ као остварено право, и са пуним легитимитетом инсистирају на томе да добију ефикасну институционалну заштиту у виду своје кровне националне институције на Косову и Метохији, са оним капацитетом и овлашћењима који су договорени у бриселском дијалогу.

„Срби на КиМ неће пристати да имају мање права од других народа на том простору и од онога што им је гарантовано изворним и јединим важећим споразумима о ЗСО”, поручује се у саопштењу.

Према саопштењу из косовске владе, које је пренио портал Коха диторе, косовски премијер Рамуш Харадинај и предсједник Хашим Тачи, активирали су управљачки тим који ће се бавити састављањем статута Заједнице општина са српском већином.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар