Главно Странке

Кандидат ДНС за министра Драшко Аћимовић огласио се „писмом јавности“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК ДНС НЕНАД НЕШИЋ ТВРДИ ДА ЈЕ АЋИМОВИЋ ЗА УНИТАРНУ БиХ
  • Аћимовић објаснио зашто се се изјашњава као „Италијан“ и за себењ тврди да није НАТО-лобиста

НЕНАД Нешић, потпредсједник ДНС-а противи се одлуци страначких органа да Драшко Аћимовић буде кандидат за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ.

Предсједник ДНС-а Марко Павић је казао да је та одлука коначна и да питање кандидата више неће стављати на дневни ред. Изразио је очекивање да коалициони партнери „прихвате оно што је рекао ДНС, а не појединци из ДНС-а“.

Нешић је поручио да Павића изузетно цијени и поштује, али да је овај пут погријешио. Појаснио је да се прије неколико дана чуо са Павићем, те да су договорили да се виде почетком наредне седмице.

Он је на исту министарску позицију предложио Млађена Божовића из Источне Илиџе, који се изјашњава као Црногорац.

„Остајем при кандидату за министра за људска права и избјеглице Божовићу, и немам намјеру да промјеним своје мишљење“, казао је Нешић за телевизију Н1, те додао да Драшка Аћимовића сматра неприхватљивим кандидатом ДНС-а.

„Никада нећу подржати човјека као што је Драшко Аћимовић који се залаже за унитарну БиХ, самим тим што је био потпредсједник СДП. Ми знамо каква је политика СДП, то није политика која је прихватљива за Републику Српску“, објаснио је Нешић.

На констатацију новинара телевизије Н1 да је и кандидат за кога се сам залаже компромитован, те да су се против Млађена Божовића као директора Фонда за повратак водили поступци.

„Човјек долази из тог ресора, свакога могу оптужити за ово или оно, битно је шта је у коначници. Он ће донијети потврду да ли је кажњаван, да ли испуњава услове. Ако испуњава услове ко смо ви или ја да судимо“, пита се Нешић.

Он је прокоментарисао и изјаву лидера ДНС Марка Павића да су у ДНС-у врата и прозори отворени.

„Не знам на чије прозоре и врата мисли, можда у властитој кући, али ДНС је наша заједничка кућа и колико знам прозори и врата су добро затворени, и нико од нас, први ја, немамо намјеру да напуштамо ДНС“, закључио је овај високи функционер ДНС.

Аћимовић је у међувремену срочио отворено писмо јавности након спорења око његове кандидатуре за то мјесто у Савјету министара БиХ.

– Моја каријера је – навео је –позната у свијету. Направио сам највећу фирму за финансијско посредовање у источној Европи у подручју осигурања и финансијског пословања и поносан сам на то. У 11 држава 35.000 људи има посао и храни своје породице већ дуже вод 20 година и због овога сам званично уврштен међу најбоље менаџере Европе“.  

Објаснио је зашто се изјашњава као Италијан:

„Иако ме прозивају зашто сам се изјаснио као Италијан и да сам „лажан“, чињеница је да моје родословље иде по маминој линији, која је и добила име на основу баке Марије Нанут – вјенчано Клиндић, Љиљана-Марија Клиндић. Цијела наша породица, са те стране, живи у Provincia di Gorizia, Friuli-Venezia Giulia у Италији и вриједни су привредници. Отац мога оца је Србин Никола, а мајка му је била Василиса. Мамина мама Амалија је рођена Бугарка са корјенима у разним религијама. Православац сам, вјерујем у Бога и поштујем све религије.     

Демантовао је тврдње да је НАТО лобиста:

„Не, нисам НАТО лобиста али сматрам да требамо бити као и Србија која има пуно бољу сарадњу са НАТО него БиХ и то је један од основних разлога да сви инвеститори иду у Србију, а не у БиХ. Ако желимо бити дио Европе и живјети боље и имати веће плате и пензије и имати запосленост на високом нивоу, онда требамо почети радити“.

(Фена)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар