Главно Федерација/БиХ

Кантон Сарајево се због епидемије затвара од петка до понедјељка

ТО НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ ВИРУС КОРОНА, АЛИ ЋЕ САЧУВАТИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ

Харис Вранић (Фото: Д. Ћ./Klix.ba)

  • Министар здравља КС Харис ВРАНИЋ: „Држава нам није обезбиједила лијек, односно вакцине, а нама не дају да купимо. Има ли већег апсурда? Кантон има своје паре и све, али Федерација БиХ и БиХ не дају да купимо лијек већ нас тјерају да затварамо. Тјерају нас кревете да проширујемо само да људи легну. Ништа нам не преостаје него да се сами сналазимо. Ово су мјере као у средњем вијеку“

МИНИСТАР здравства Кантона Сарајево Харис Вранић рекао је да мјере најављене у овом кантону за предстојећи викенд неће зауставити пандемију вируса корона, али ће помоћи да се сачува здравствени систем.

„У овом тренутку је то једина могућност због тога што се заразе највише шире викендом. Тада се излази у куповину, дружења, кафане су пуне“, изјавио је Вранић за „Дневни аваз“, коментаришући одлуку кантоналне Владе о затварању Кантона Сарајево током викенда.

Навео је да су болнице пуне, као и да је планирана привремена ковид болница са 100 до 150 кревета.

„Али проблем су медицински радници, џаба кревети, ко ће бити поред болесника и давати терапије… Нема више могућности да се репресивним мјерама нешто постигне, ми немамо апарат да покријемо све. Људи се не придржавају мјера, као ни угоститељи“, навео је Вранић.

Указао је да је стигао нови сој вируса и да је сада обрнута ситуација него на почетку:

„Тада је друга седмица од заражавања била кључна, а сада је пети дан критичан јер већ тада долазе пацијенти са тешком клиничком сликом. Јуче је кроз ковид амбуланту прошло 1.600 болесника, а колоне су и на драјв-ину“.

Према његовим ријечима, улази се у пик трећег таласа, па су донесене одлуке, иако тешке, медицински утемељене:

„Није наш здравствени систем као у Њемачкој, која је ионако већ седмицама у ‘локдауну’. А и друге земље“.

Вранић је истакао да нема других могућности већ да посеже за овим мјерама:

„Држава нам није обезбиједила лијек, односно вакцине, а нама не дају да купимо. Има ли већег апсурда? Кантон има своје паре и све, али Федерација БиХ и БиХ не дају да купимо лијек већ нас тјерају да затварамо. Тјерају нас кревете да проширујемо само да људи легну. Ништа нам не преостаје него да се сами сналазимо. Ово су мјере као у средњем вијеку“.

Кантон Сарајево ће бити затворен од петка у 20.00 часова до понедјељка у 7.00 часова.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар