Главно Свијет

„Катимерини“: Атина протјерује двојицу руских дипломата

ГРЧКИ ЛИСТ НАВОДИ ДА СУ ПОКУШАЛИ И ДА ОМЕТУ ДОГОВОР СА СКОПЉЕМ ОКО „СЈЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ“
  • Москва најавила да ће симетрично одговорити на потез владе Алексиса Ципраса

ГРЧКА је одлучила да протјера двојицу дипломата Русије и забрани улазак за још двојицу због „илегалних радњи против државне безбједности“, међу којима је и покушај да угрозе споразум Грчке и Македоније, постигнут прошлог мјесеца, пише данас атински лист „Катимерини“, позивајући се на дипломатске изворе.

Руско министарство иностраних послова објавило је у Москви да ће на исти начин одговорити на протјеривање, јавила је новинска агенција Интерфакс, али у Атини још нема званичних информација о томе.

„Катимерини“ наводи из „високих дипломатских извора“ да је протјеривање руских дипломата и забрана доласка других одговор Атине на „незаконите радње на грчкој територији, које представљају мијешање у унутрашње послове Грчке“.

Лист тврди да су руске дипломате покушале да „прикупе и дистрибуирају информације“, као и да подмите државне службенике.

„Овај случај објелодањује скривену напетост која постоји између Атине и Москве посљедње двије године, из разлога повезаних са општом безбједношћу у региону“, пише лист.

Та одлука Атине није „гром из ведра неба“, већ одговор послије „низа координираних активности за ширење руског утицаја у Грчкој“, додаје „Катимерини“.

По дипломатским изворима, Атина је већ наредила хитну депортацију двојице дипломата од којих је један званичник амбасаде Русије Виктор Јаковљев, о којем нема појединости.

Лист наводи дајсе „обезбјеђивањем материјала и финансијским подстицајима покушавало да се утиче на општине и митрополите“ Грчке православне цркве„да би се стекао утицај на Светој Гори, за несметано остваривање доминације“, а било је и „покушаја куповине владиних званичника, који су, према истим информацијама, пропали“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар