Главно РС и матица

Кесић: Ситуација се у Вашингтону у великој мјери мијења у корист Србије и Српске

СРПСКИ ЛОБИСТИ У КОНГРЕСУ САД ПРИПРЕМАЈУ РЕЗОЛУЦИЈУ КОЈА ТО ТРЕБА ДА ПОТВРДИ
  • Обрад КЕСИЋ: Садашња влада у Приштини нема велику подршку државних институција САД. Утицај српске заједнице је видљив и у случају писма албанских и бошњачких лобиста америчком предсједнику Џозефу Бајдену које има тек скроман број потписника. Да је ситуација као што је била прије пет или шест година, писмо би имало барем три пута већи број потписа

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Обрад Кесић оцијенио је да резолуција, коју припремају српски лобисти, показује да се у америчком Конгресу у великој мјери мијењају ствари у корист Србије и Републике Српске.

– Најављена резолуција у корист Србије у Конгресу САД је важна јер је најава да се баланс снага мијења – истакао је Кесић.

Навео је да је српска заједница у САД посљедњих година ојачала утицај преко личних контаката и организација које имају више угледа у америчком политичком животу и на изборима.

– То значи да ствари више нису онако једностране, као када су Срби у великој мјери били пасивни, али било је и врло тешко покренути заједницу. Међутим, она сада у цијелој Америци постаје много активнија, локалне заједнице, поготово за изборе у кључним државама, постају видљивије и активније – изјавио је Кесић за Спутњик.

Према његовим ријечима, утицај српске заједнице је видљив и у случају писма албанских и бошњачких лобиста америчком предсједнику Џозефу Бајдену које има тек скроман број потписника.

– Да је ситуација као што је била прије пет или шест година, писмо би имало барем три пута већи број потписа – каже Кесић и објашњава да је писмо Бајдену „најјефтинији начин да се задовоље заједнице и гласачи у Америци“, али да оно суштински не значи ништа посебно јер такви дописи свакодневно стижу у Стејт департмент.

У осврту на америчке критике Приштини, Кесић је констатовао да је видљиво да и политика која се дефинише од САД није више црно–бијела.

– За вријеме кризе око таблица на Косову и Метохији имали смо врло оштре критике упућене Приштини и (премијеру самопроглашеног Косова) Аљбину Куртију. С друге стране, стално имамо индикације да садашња влада у Приштини нема велику подршку од државних институција САД. То ствара фрустрацију, поготово међу албанском заједницом у Америци – напомиње Кесић.

Он је нагласио да се та чињеница види и у одлуци да ова администрација не позове самопроглашено Косово да учествује на Самиту демократије, што је било незамисливо у вријеме администрације Барака Обаме када је Америка готово бескритично бранила позиције Приштине и радила све да што више земаља призна такозвану независност.

– То сада није приоритет за ову администрацију. Показује се да постоји антагонизам према Куртију и садашњој влади у Приштини, тако да у суштини, све што се ради у Конгресу јесте најава да се ситуација мијења у великој мјери у корист Србије и Републике Српске – нагласио је Кесић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар