Главно Свијет

Кина објавила када неће и против кога неће употребити нуклеарне бомбе

ПОТВРДИЛА ДА НЕЋЕ ПОТПИСАТИ СПОРАЗУМ О ЗАБРАНИ НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА

Хуа Чунјинг

  • Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чунјинг: „Кина ни под којим условима неће бити прва која ће употребити нуклеарно оружје. Никада га нећемо користити за пријетњу или напад на земље које немају нуклеарни арсенал“

КИНА се придржава одбрамбене стратегије и планира да одржава „минимално потребни арсенал нуклеарног оружја који никада неће користити“, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чунјинг.

Додатно је нагласила и прецизирала:

„Кина ни под којим условима неће бити прва која ће употребити нуклеарно оружје. Никада га нећемо користити за пријетњу или напад на земље које немају нуклеарни арсенал“.

Додала је да Пекинг не планира да ствара залихе оружја за масовно уништавање и поновила:

„Држаћемо то оружје на минималном нивоу потребном да заштитимо националну безбједност. Ово је наш принципијелни став. <…> Улажемо активне напоре да осигурамо глобалну стратешку стабилност“. 

Хуа је у име свог министарства и државног врха појаснила да Кина не намјерава да се придружи Споразуму о забрани нуклеарног оружја:

„Кина не одобрава тај споразум и не сматра да за себе корисним његово потписивање. Тај документ не одражава норме међународног права на које смо навикли“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар