Главно Свијет

Коалиција око ДФ: Или влада са политичарима или ванредни избори до краја године

ПРЕМИЈЕРУ КРИВОКАПИЋУ СУГЕРИСАНО ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ
  • Милан КНЕЖЕВИЋ: „Наш став је: ако нема рјешења кризе, онда треба да се договоримо око прелазне владе која ће организовати изборе најкасније до краја децембра“
  • Андрија МАНДИЋ: Народ очекује избор владе иза које би стајале странке. Позвали смо Кривокапића и експерте да се не одупиру вољи парламентарне већине, већ да помогну да се изабере нова влада. Имали смо обећања о демонтажи режима, а од тога ништа није било. Црна Гора се данас налази у економском суноврату

У СЛУЧАЈУ да не дође до договора о формирању нове владе, прелазна влада требало би да ванредне изборе организује најкасније до краја ове године.

Овај став Демократског фронта саопштио је након састанка парламентарне већине саопштио предсједник ДНП Милан Кнежевић.

„Наш став је: ако нема рјешења кризе, онда треба да се договоримо око прелазне владе која ће организовати изборе и ми преферирамо, да уколико не буде договора, а желимо да се договоримо, да се ти избори реализују најкасније до краја децембра“, рекао је Кнежевић.

Он је, након састанка партија парламентарне већине казао да нову владу треба да чине представници актуелне већине и странака мањинских народа. То је, како каже, најбољи начин за излазак из парламентарне кризе и кризе у Влади.

„Више је него јасно да су и колеге које су оно написале прије два-три дана саопштиле да подржавају Владу, промјениле став. Да сам на мјесту премијера Здравка Кривокапића, послије вечерашњег састанка бих поднио оставку“, рекао је Кнежевић и додао да га не интересује да ли ће предсједник Владе то да уради.

Он је истакао да ће се, ако дође до избора нове владе, бирати и нови премијер. Поред тога, како додаје, са новом владом, отвара се и питање избора предсједника Скупштине.

Упитан хоће ли ДФ наставити да бојкотује парламент, Кнежевић је одговорио да ће тај политички савез учествовати у раду скупштинских одбора, док ће, како је навео, рад у пленуму бити блокиран до даљњег.

Мандић: Хоћемо владу коју ће чинити представници партија

ЛИДЕР Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић је казао је да је њихов захтјев: нова Влада коју би чинили представници партија.

„Залажемо се да ова, која има подршку само 14 посланика, а можда и мање, одступи, а да парламентарна већина бира нову Владу“, поручио је Мандић након састанка.

„Данашња наша идеја је да се бира нова Влада, јер је ова имала лоше резултате, наишла је на велику подршку међу осталим колегама, из коалиције која чини парламентарну већину има тамо и оних који то нису поржали, који су за то да се прави реконструција постојеће Владе“, навео је Мандић, након састанка са представницима парламентарне већине.

Он каже да нико од учесника састанка није за то да се одржи постојеће стање.

Мандић је навео и да народ очекује избор Владе иза које би стајале странке.

Позвали су „Кривокапића и експерте да се не одупиру вољи парламентарне већине, већ да им помогну да се изабере нова Влада“.

„Имали смо обећања о демонтажи режима, а од тога ништа није било. Црна Гора се данас налази у економском суноврату. Има показатеља који говоре да је стање данас горе него 4. децембра кад је изабрана Влада“, закључио је он.

Преовладава жеља свих представника парламентарне већине да се дође до договора о будућности Владе, казао је лидер СНП-а Владимир Јоковић, након састанка представника партија власти.

Наводи и да је став свих да је тренутно стање неодрживо: „Имам осјећај да је могуће постићи договор”, казао је Јоковић.

Открио је да се већ наредне седмице очекује нови састанак представника већине.

Лекић: Велика је грешка што се парламентарна већина није састајала

Лидер ДЕМОС-а Миодраг Лекић наводи да је један од узрока тренутне кризе била чињеница да се парламентарна већина није састајала.

„То је била велика грешка“, каже Лекић.

Наводи да се на састанку тежило да се дође до могућег компромиса и синтетезе. Додаје да су без повишених тонова успјели да укажу на разлике.

„Договорили смо се и да у варијанти промјена те промјене буду на бази правила и на бази договора. Није се имало разлога за велики оптимизам имајући у виду степен напетости, али ја сумирам да је састанак био успјешан и да је приближио ставове“, навео је Лекић и додао да имају огромну одговорност према грађанима.

На састанаку су били представници ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић, лидер СНП-а Владимир Јоковић, Милош Конатар из ГП УРА, Борис Богдановић (Демократе), предсједник Радничке партије Максим Вучинић, лидер ДЕМОС-а Миодраг Лекић, Марко Милачић из Праве ЦГ, Срђан Павићевић (Цивис), Данило Јокић, као и Душан Слијепчевић (Уједињена Црна Гора).

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар