Главно Свијет

Колинда у Сплиту: Вратите Југославију и реците нешто против мене – завршићете на Голом отоку

НА ПРЕМИЈЕРИ ФИЛМА О ФУДБАЛЕРУ ИВАНУ ГУДЕЉУ РЕКЛА ДА ЈЕ НАВИЈАЛА И ЗА ХАЈДУК И ЗА ДИНАМО
  • Ногомет осамдесетих година и прије тога није био само ногомет, био је израз националне припадности. Па сам тако ја, надам се да ми неће замјерити неки, навијала и за Хајдук и за Динамо. Вољела бих кад би то заједништво југа и сјевера поновно прорадило

ПРЕДСЈЕДНИК Хрватске Колинда Грабар-Китаровић у Сплиту је присуствовала премијери филма о легендарном капитену Хајдука Ивану Гудељу.

Притом се осврнула на свој говор приликом примања награде „Фулбрајт“ за животно дјело у суботу у Вашингтону.

„Ногомет осамдесетих година и прије тога није био само ногомет, био је израз националне припадности. Па сам тако ја, надам се да ми неће замјерити неки, навијала и за Хајдук и за Динамо. Вољела бих кад би то заједништво југа и сјевера поновно прорадило“, рекла је Колинда Грабар-Китаровић, преноси телевизија „Н1″.

„Мој говор имао је толико садржајних порука да је фокусирање на ову једну ствар, опростите, али – врло, врло површно. И то није добро за ово друштво. Черчил је рекао да се Жељезна завјеса спустила од Шћећина на Балтику до Трста на Јадранском мору и да су иза ње остале све пријестолнице средњоеуропске културе, у коју је тада укључио и Београд.

Без обзира на то како су се ствари мијењале, био нетко несврстан или не, није био неутралан. Нека ме нитко не увјерава у живот какав није био. Сви смо то прошли у бившој Југославији, сви знамо како је било, сви знамо како је било путовати с том црвеном путовницом, каква сте понижења доживљавали, што је значило плаћати депозите и тако даље. Ако је итко носталгичан за бившом Југославијом, ајмо увести тједан дана бивше Југославије. Знате ли тко ће највише профитирати? Ја особно. Јер, ако кажете било што против мене, завршит ћете на Голом отоку“, рекла је Грабар-Китаровић.

Она је додала да у Сплиту жели да говори о фудбалу, ствари која је све уједињавала.

„Као Ријечанка сам одлазила на утакмице Ријеке, али наша Ријека је тада била некакав резервни клуб за Партизан и Црвену звезду и домаћи играчи који су били добри и квалитетни одлазили су у Хајдук, нешто мало у Динамо. Динамо и Хајдук били су толико близу мојему срцу. Ногомет је за нас који смо вољели Хрватску био пуно, пуно више од ногомета. Значио је народно заједништво. Био је оно што је повезивало све од југа до сјевера“, рекла је хрватски предсједник.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар