Главно Федерација/БиХ

Комшић: Појавиле су се и идеје за нове пројекте жељезничке инфраструктуре

ЏАФЕРОВИЋ: ПОСТОЈЕ БРОЈНА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И БиХ И ТРЕБА ИХ РЈЕШАВАТИ
  • Шефик ЏАФЕРОВИЋ послије тројног самита у Београду: Аутопут сарајево-Београд је веома важан пројекат који дефинитивно утиче на мир и стабилност у цијелом региону

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да се на трилатералном састанку Србије, Турске и БиХ у Београду разговарало о изградњи аутопута Београд-Сарајево, његовим краковима, могућностима финансирања и начинима извођења, али да су јавиле и идеје за нове пројекте који се тичу жељезничке инфраструктуре.

Комшић је на конференцији за новинаре истакао да су то скупи пројекти јер је ријеч о захтјевним теренима, посебно у БиХ, али да су вишеструко корисни с обзиром на то да повезују двије земље и грађане Србије и БиХ.

„Ми у БиХ имамо велики интерес да се они реализују, јер остварују повезаност на неким комуникацијским правцима који су до сада недовољно изграђени“, рекао је он.

Комшић је изразио наду да ће ови сусрети бити настављени и да ће отворити много већи спектар тема које постоје између земаља.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу као домаћину и предсједнику Турскле Реџепу Тајипу Ердогану на прилици да данас у овом формату разговарају о пројектима у којима учествују три земље.

Комшић је рекао да ће билатерална питања отварати у међусобним билатералним сусретима.

Трилатералном састанку Србије, Турске и БиХ присуствовали су и чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Шефик Џаферовић.

Џаферовић: Ми у БиХ морамо да за аутопут закључимо уговоре и са Турском и Србијом

БОШЊАЧКИ члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да постоје бројна отворена питања између Србије и БиХ и да би их требало почети рјешавати, због чега је потребно водити дијалог и интензивирати сарадњу између институција двије земље.

На конференцији за новинаре у Београду након трилатералног састанака Србије, Турске и БиХ у Београду, Џаферовић је рекао да се само тако могу на прави начин ријешити сви билатерални проблеми.

„Оно што је заједничко за земље које учествују у овој трилатерали је питање ауто-пута Сарајево-Београд, чији ћемо почетак изградње данас озваничити овдје у Србији. То је веома важан пројекат који дефинитивно утиче на мир и стабилност у цијелом региону“, истакао је Џаферовић.

Он је рекао да је Србија завршила своје обавезе, као и односе са Турском и да данас почиње дио изградње ауто-пута кроз Србију.

„Ми у БиХ смо преузели обавезу да оно што се тиче институција БиХ што је могуће прије дефинишемо и након тога закључимо одговарајуће уговоре и са Турском и Србијом, како би тај пројекат што прије био реализован. То је оно што је за мене данас најважније на састанку трилатерале у Београду“, истакао је Џаферовић.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на организацији овог састанка и предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану што учествује у овим трилатералним активностима.

Џаферовић је додао да је Турска стабилизирајући фактор у региону и да има добре билатералне односе са свим земљама региона, па тако и са БиХ и Србијом, те може да помогне стабилизацији укупних прилика на западном Балкану.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар