Glavno Federacija/BiH

Komšić: Pojavile su se i ideje za nove projekte željezničke infrastrukture

DŽAFEROVIĆ: POSTOJE BROJNA OTVORENA PITANJA IZMEĐU SRBIJE I BiH I TREBA IH RJEŠAVATI
  • Šefik DŽAFEROVIĆ poslije trojnog samita u Beogradu: Autoput sarajevo-Beograd je veoma važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u cijelom regionu

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se na trilateralnom sastanku Srbije, Turske i BiH u Beogradu razgovaralo o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, njegovim krakovima, mogućnostima finansiranja i načinima izvođenja, ali da su javile i ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture.

Komšić je na konferenciji za novinare istakao da su to skupi projekti jer je riječ o zahtjevnim terenima, posebno u BiH, ali da su višestruko korisni s obzirom na to da povezuju dvije zemlje i građane Srbije i BiH.

„Mi u BiH imamo veliki interes da se oni realizuju, jer ostvaruju povezanost na nekim komunikacijskim pravcima koji su do sada nedovoljno izgrađeni“, rekao je on.

Komšić je izrazio nadu da će ovi susreti biti nastavljeni i da će otvoriti mnogo veći spektar tema koje postoje između zemalja.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao domaćinu i predsjedniku Turskle Redžepu Tajipu Erdoganu na prilici da danas u ovom formatu razgovaraju o projektima u kojima učestvuju tri zemlje.

Komšić je rekao da će bilateralna pitanja otvarati u međusobnim bilateralnim susretima.

Trilateralnom sastanku Srbije, Turske i BiH prisustvovali su i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Džaferović: Mi u BiH moramo da za autoput zaključimo ugovore i sa Turskom i Srbijom

BOŠNJAČKI član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH i da bi ih trebalo početi rješavati, zbog čega je potrebno voditi dijalog i intenzivirati saradnju između institucija dvije zemlje.

Na konferenciji za novinare u Beogradu nakon trilateralnog sastanaka Srbije, Turske i BiH u Beogradu, Džaferović je rekao da se samo tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi.

„Ono što je zajedničko za zemlje koje učestvuju u ovoj trilaterali je pitanje auto-puta Sarajevo-Beograd, čiji ćemo početak izgradnje danas ozvaničiti ovdje u Srbiji. To je veoma važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u cijelom regionu“, istakao je Džaferović.

On je rekao da je Srbija završila svoje obaveze, kao i odnose sa Turskom i da danas počinje dio izgradnje auto-puta kroz Srbiju.

„Mi u BiH smo preuzeli obavezu da ono što se tiče institucija BiH što je moguće prije definišemo i nakon toga zaključimo odgovarajuće ugovore i sa Turskom i Srbijom, kako bi taj projekat što prije bio realizovan. To je ono što je za mene danas najvažnije na sastanku trilaterale u Beogradu“, istakao je Džaferović.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na organizaciji ovog sastanka i predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu što učestvuje u ovim trilateralnim aktivnostima.

Džaferović je dodao da je Turska stabilizirajući faktor u regionu i da ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, pa tako i sa BiH i Srbijom, te može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na zapadnom Balkanu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar