Главно Федерација/БиХ

Комшић тражи извјештај о донацијама за мигранте, азиланте и избјеглице

ЗАТРАЖИО И ПРЕИСПИТИВАЊЕ ЗАКОНСКИХ НОРМИ О ПРЕБИВАЛИШТУ И БОРАВИШТУ
  • У апелацији навео да је амбијент у којем нечији имовински статус представља темељ за давање права на пребивалиште изразито дискриминаторски, те да омогућава да губитком пребивалишта велики број грађана БиХ остане без других права која произлазе из пријаве пребивалишта, као што је право на рад, образовање, здравствено и социјално осигурање и низ других права

ХРВАТСКИ члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић предложио је да на првој наредној ванредној сједници Предсједништва као тачка дневног реда буде уврштен закључак којим је предвиђено подношење извјештаја о донираним средствима за потребе миграната, азиланата и избјеглица.

У приједогу закључка Комшић је навео да треба задужити Савјет министара да поднесе извјештај Предсједништву о укупно донираним средствима у опреми и новцу, за потребе помоћи избјеглицама, азилантима и мигрантима у БиХ од ЕУ и осталих међународних и домаћих организација у прошлој години.

Комшић предлаже и да се посебно искажу издвајања институција са нивоа БиХ, енититета, кантона, градова и општина, сазнаје Срна у Предсједништву БиХ.

Према предложеном закључку, Савјет министара би требало да извјештај о укупно утрошеним средствима достави Предсједништву БиХ у року од 15 дана од његово усвајања.

Приједлог је упућен српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и бошњачком члану Шефику Џаферовићу.

Комшић је, иначе, упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности/усклађености појединих одредаба Закона о пребивалишту и боравишту БиХ, који је донесен 2015. године.

Комшић је у апелацији навео да је амбијент у којем нечији имовински статус представља темељ за давање права на пребивалиште изразито дискриминаторски, те да омогућава да губитком пребивалишта велики број грађана БиХ остане без других права која произлазе из пријаве пребивалишта, као што је право на рад, образовање, здравствено и социјално осигурање и низ других права.

Он је навео да нечији имовински статус не може бити темељ за утврђивање било чијих права и основних слобода, будући да то није у складу са Уставом БиХ, као ни са Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода и чак 15 међународних конвенција које су дио Устава БиХ.

Комшић тврди да се петогодишњом „примјеном спорних одредаба Закона о пребивалишту и боравишту БиХ дошло до сазнања да би велики број грађана, чији се број може мјерити стотинама хиљада, изгубио раније стечено право на пребивалиште, а тиме и свој правни субјективитет унутар правног система БиХ, што је недопустиво“, преносе федерални медији.

„Због тога је овај захтјев за оцјену уставности/усклађености са Уставом БиХ потпуно другачији од оног који је био предмет разматрања на Уставном суду БиХ из 2015. године, односно ово је потпуно нови захтјев за оцјену уставности Закона о пребивалишту и боравишту БиХ, са другачијим правним основом и чињеничним стањем“, каже Комшић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар