Главно Федерација/БиХ

Кошарац: Елмедин Конаковић јесте изазао из СДА, али није СДА изашла из њега

„НАЈБОЉЕ БИ МУ БИЛО ДА СЕ ВРАТИ ПОЛИТИЦИ ДОГОВОРА О РЈЕШЕЊИМА У БиХ, А ДА ЛИДЕРСТВУ УЧИ ОД ДОДИКА“
  • Сташа КОШАРАЦ: Конаковић нема политичку храброст да изнесе било какву аутентичну политику, јер су сви његови ставови заправо ставови амбасада које су га довеле на власт. То је посебно видљиво након што се вратио из двадесетодневне посјете СДА-у         
  • „Конаковићу и партнерима из ФБиХ недостаје политичке храбрости да рјешавамо питање одласка страних судија из Уставног суда БиХ, затварања ОХР-а, да се реферишемо на поједине пресуде Европског суда за људска права. Недостаје им храбрости да се реферишу на нелегитимног високог представника и насилно наметнута рјешења. Умјесто тога, Конаковић говори о процентима грађана и политичара који тврде да Шмит има легитимитет?! Конаковић би требало да зна да грађани и политичари не дају легитимитет високом представнику, већ да га именује Савјет безбједности УН, што није био случај са индивидуом Кристијаном Шмитом“

Извор: РТРС

MИНИСТАР иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић је изашао из СДА, али СДА очигледно никада није изашла из њега. Видљиво је да има комплекс СДА и силно жели да након Алије и Бакира буде Бакир у огледалу, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.

– У прилог томе свједочи и његова данашња елаборација, у којој је изнио низ примитивних увреда, нетачних тврдњи и паушалних оцјена на рачун руководства Републике Српске и предсједника Милорада Додика. При томе, показао је поприлично незнање у вези са одређеним процесима – истиче он.

Како Кошарац додаје, прије свега, Конаковић нема политичку храброст да изнесе било какву аутентичну политику, јер су сви његови ставови заправо ставови амбасада које су га довеле на власт. То је посебно видљиво након што се вратио из двадесетодневне посјете СДА-у.

– Конаковићу би било много боље да се ресетује и врати политици договора о рјешењима у БиХ, умјесто што било коме држи лекције и прича о политичком кукавичлуку! Заправо, лекције о лидерству треба да учи од Милорада Додика. Конаковић очигледно нема храбрости да преузме лидерство, па се враћа на СДА политичке поставке и користи њихову реторику – додаје Кошарац.

Кошарац истиче, да за разлику до Конаковића, Додик има храброст да на сваком могућем мјесту изнесе аутентичан став и заступа аутентичну политику, коју су грађани Републике Српске препознали и дају јој повјерење у сваком изборном циклусу.

– Власт на заједничком нивоу није могла бити формирана без СНСД-а. Без Конаковића и екипе јесте. Наравно да без става Републике Српске ниједан закон на заједничком нивоу неће и не може бити усвојен. Но, како Конаковић мисли да можемо било шта радити ако упорно и тендензиозно обмањује јавност и износи неистине о Републици Српској – упитао је Кошарац.

Како он додаје, Конаковић и екипа очигледно су прихватили концепт БиХ који није у складу са Дејтоном и то је дефинитивно политика која БиХ води у суноврат.

– Они настављају са моделима који су засновани на исламској декларацији и са праксама промотора исламске декларације, радећи заједно са странцима против два конститутивна народа у БиХ. Политика предсједника Додика и СНСД је више него јасна – ми штитимо и афирмишемо Уставом и Дејтоном загарантована права Републике Српске. Ниједан милиметар нечега што је туђе нећемо. Ми инсистирамо на договору два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма. То је једини могући модел за БиХ – наводи Кошарац.

Он напомиње, да без Српске ниједан закон којим се Конаковић хвали не би био усвојен.

– Ми поштујемо политички договор. Уосталом, без Републике Српске ниједан закон којим се Конаковић хвали не би био усвојен на заједничком нивоу. То Конаковић врло добро зна, али је због дневне дозе популизма одлучио то да прећути. Нама не требају симпатије било кога у ФБиХ. Уважавамо изборни легитимитет и сматрамо да на партнерском основу треба да дефинишемо теме значајне за БиХ. Нажалост, показује се да у ФБиХ немамо партнера за такав приступ – наводи он.

Како он наводи, Конаковићу и партнерима из ФБиХ недостаје политичке храбрости.

– Конаковићу и партнерима из ФБиХ недостаје политичке храбрости да рјешавамо питање одласка страних судија из Уставног суда БиХ, затварања ОХР-а, да се реферишемо на поједине пресуде Европског суда за људска права. Недостаје им храбрости да се реферишу на нелегитимног високог представника и насилно наметнута рјешења. Умјесто тога, Конаковић говори о процентима грађана и политичара који тврде да Шмит има легитимитет?! Конаковић би требало да зна да грађани и политичари не дају легитимитет високом представнику, већ да га именује Савјет безбједности УН, што није био случај са индивидуом Кристијаном Шмитом – напомиње Кошарац.

Истиче да је парадоксално да Конаковић говори о радикализму Милорада Додика.

– Примарно, Додик није лидер сукоба. Није био члан националне политичке партије која је заговарала ратне опције, за разлику од Конаковића који је био члан такве партије. У инсистирању предсједника Додика и Републике Српске на договору два ентитета и три конститутивна народа уз пуно уважавање Дејтона и Устава нема ништа радикално и националистичко. То је ствар прагматичног приступа рјешавању проблема у БиХ – прича Кошарац.

Каже, како је примарна обавеза Додика и политике СНСД-а, поштовање Дејтона.

– Примарна обавеза предсједника Додика и политике СНСД је поштовање Дејтона и Устава и афирмација права Републике Српске и српског народа. Политике Српске никада нису усмјерене против Бошњака и Хрвата. Нажалост, ми до сада нисмо препознали ниједну политику у ФБиХ која је добра за Србе у ФБиХ. У коначници, жалосно је лицемјерство које Конаковић и екипа показују. У четири зида тражили су милост од Милорада Додика, кумили су и молили за уступке, додворавали су му се. Но, другу причу причају пред камерама и јавности. Како да их озбиљно схватимо – закључује Кошарац.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар