Главно Странке

Кошарац: У току опсежне оперативне припреме за здружену вјежбу ОС БиХ и НАТО на Мањачи

„ПОДВАЛЕ ПАНДУРЕВИЋЕВЕ НЕЋЕ МЕ СПРИЈЕЧИТИ ДА ГОВОРИМ О ПОДАНИЧКОЈ И ИЗДАЈНИЧКОЈ ПОЛИТИЦИ СДС“
  • Упркос противљењу Републике Српске, договоре и припреме војне вјежбе на Мањачи укључени су и људи из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића. Према поузданим информацијама, на припремном састанку са америчким генералом, који је одржан 14. фебруара ове године, учествовао је и један високи српски официр с генералским чином, који је изричито тражио да се вјежба одржи на Мањачи, иако је знао да се институције Републике Српске и народ тог краја оштро противе одржавању те вјежбе

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је данас да није први пут да је мета медијских подвала Александре Пандуревић, што га, како је нагласио, неће спријечити да и даље говори истину „о поданичкој и издајничкој политици СДС-а и такозваног Савеза за промјене у заједничким институцијама у Сарајеву”.

Коментаришући наводну вајбер преписку између њега и новинара РТРС-а којем је нудио 100 КМ за дискредитацију Пандуревићеве, Кошарац је изјавио Срни да је то фотомонтажа Александре Пандуревић и њених пријатеља из обавјештајних структура у Сарајеву, с циљем дискредитације Радио-телевизије Републике Српске и њега лично.

Наводећи да се лако може доказати да је све то неистина и монтажа, али да не жели да се бавим таквим истрагама, Кошарац је нагласио да није први пут да се Пандуревићева бави оваквим стварима, што је раније и сама признала, нити је први пут да је баш он мета њених медијских подвала.

„Нема никакве потребе да се бавим оваквим стварима, нити да вршим утицај на новинаре на овакав начин јер је познато да све што мислим ја јавно и кажем. Да сам имао било каква сазнања о овоме о чему Пандуревићева саму себе оптужује у овој наводној преписци, ја бих то изнио јавно, без икаквог претходног дописивања с новинарима”, поручио је Кошарац.

Изјавио је и да има сазнања и документе који потврђују да су, упркос снажном противљењу највиших институција Републике Српске, у току опсежне оперативне припреме за извођење здружене вјежбе припадника Оружаних снага БиХ и НАТО-а на полигону Мањача, која укључује употребу авиона А-10 и гађање циљева на земљи бојевом муницијом.

„Према писаним наређењима начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерала Анте Јелеча из фебруара ове године, у чији су садржај у пуној мјери упућени чланови Предсједништва БиХ и министри и замјеници у Министарству одбране БиХ, припадници Оружаних снага БиХ предузели су и предузимају низ оперативних радњи у функцији припреме вјежбе, чије је извођење планирано у мају 2019. године на полигону Мањача код Бањалуке. У наредби је наведено да ове радње укључују и хеликоптерско извиђање полигона и стрелишта на Мањачи ради процјене елемената стрелишта за гађање авионима А-10”, прецизирао је Кошарац у изјави за Срну.

Најоштрије осуђујући чињеницу да се ове активности предузимају без икаквог претходног обавјештавања институција Републике Српске, Кошарац је упозорио на то да су у договоре и припреме војне вјежбе на Мањачи били укључени људи из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, као и један активни и један пензионисани српски официр Оружаних снага БиХ.

„Према поузданим информацијама, на припремном састанку са америчким генералом, који је одржан 14. фебруара ове године, учествовао је један високи српски официр с генералским чином, који је изричито тражио да се вјежба одржи на Мањачи, иако је знао да се институције Републике Српске и народ тог краја оштро противе одржавању те вјежбе”, нагласио је Кошарац.

Он је додао да је посебно забрињавајућа потврда учешћа злогласних авиона А-10 у реализацији вјежбе на Мањачи.

„Ријеч је о авионима који су кориштени у нападима на положаје Војске Републике Српске током 1995. године, као и у НАТО агресији на Србију током 1999. године. То су авиони који су у нападима користили искључиво муницију са осиромашеним уранијумом, која је била кобна по здравље великог броја људи у бомбардованим подручјима. Зато је повратак тих авиона за сваку осуду и зато је трагично да постоје српски политичари и војници који су спремни да одобре њихову употребу на територији Републике Српске”, упозорио је Кошарац.

Он је позвао члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића да забрани одржавање здружене вјежбе припадника Оружаних снага БиХ и НАТО-а на полигону Мањача и да нареди да се обуставе све припремне активности Оружаних снага БиХ с циљем реализације ове војне вјежбе.

„Иванић би након три и по године спавања у Предсједништву БиХ требало да се пробуди и да схвати колику штету његова самовоља, ћутање или нечињење наноси интересима српског народа у Републици Српској. Његова дужност је да поштује, а не да игнорише одлуке институција Републике Српске, посебно Резолуцију Народне скупштине о проглашењу војне неутралности Републике Српске, која се директно крши одобравањем и припремама за одржавање овакве војне вјежбе”, закључио је Кошарац.

Срна

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар