Главно РС и матица

„Косово“ и Албанија договорили координацију спољне политике – имаће и заједничке амбасаде

ПАЦОЛИ НАКОН ПОТПИСИВАЊА СПОРАЗУМА У ТИРАНИ: НАСТУПАЋЕМО ЗАЈЕДНО И КАО ЈЕДНА НАЦИЈА
  • У има Албаније споразум о сарадњи потписао њен вд шефа дипломатије Гент Цакај који је поријеком са КиМ, па се Ивица Дачим око тога расправљао почетком фебруара у Букурешту

ПРИШТИНА и Тирана потписале су споразум о уједињавању и координисању својих спољних политика који укључује и заједничке амбасаде.

Споразум су у Тирани потписали „косовски“ и албански министри спољних послова Беџет Пацоли и Гент Цакај.

Како је Пацоли навео, договорена је блиска координација „двије државе“, стварање заједничких дипломатских мисија и размјена особља и искуства, а у циљу, како каже, реализације њихових националних интереса.

„Ово је велики корак напријед да наступамо заједно пред свијетом и дјелујемо као (једна) нација“, додао је Пацоли на Твитеру.

Почетком фебруара, на састанку министара спољних послова ЕУ и балканских земаља кандидата за чланство у ЕУ у Букурешту, одржаном у оквиру предсједавања Румуније Савјету министара ЕУ, министар спољних послова Србије Ивица Дачић констатовао је да се за столом налазе два косовска министра спољних послова“.

Алудирао је на то што је за столом и вршилац дужности шефа дипломатије Албаније Гент Цакај који је поијеклом са Косова.

„Зашто Косово има два министра спољних послова за столом. То је тешка провокација (званичног) министра спољних послова (и премијера) Едија Раме“, казао је Дачић.

На то је реаговао Цакај, који је рекао Дачићу да је раније требало да буде испровоциран будући да је Косово и раније имало двојицу министара спољних послова.

Ви сте из Призрена, зар не, ја сам Албанац са Косова и овдје представљам Албанију, рекао је Цакај.

Албански премијер Еди Рама истовремено је званично и министар спољних послова а Цакај је вршилац дужности министра спољних послова, пошто му је Рама пренио сва овлашћења.

Скупу у Букурешту присуствовао је и косовски министар спољних послова Пацоли.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар