Главно Федерација/БиХ

Ковачевић: Бошњачко лицемјерје – сад они говоре да Шмит нема право да ишта намеће у БиХ

„А ДИЗАЛИ СУ ГА У ЗВИЈЕЗДЕ И НАЗИВАЛИ ЧУВАРОМ ДЕМОКРАТИЈЕ И СУВЕРЕНИТЕТА БиХ“
  • „У кантонима у којима уопште нема Хрвата, на изборне листе тешких националистичких бошњачких странака стављају се људи који чак имају бошњачка имена, али се изјашњавају као Хрвати. То је само један од механизама обесправљивања“
  • Радован КОВАЧЕВИЋ: „Њихов циљ је да заврше посао, да Хрвате обесправе до краја и да затим пређу на Србе и остваре оно што је био њихов ратни циљ – такозвана Република БиХ у којој би они били главни“

БЕСРАМНО је лицемјерје бошњачких политичких представника који су до прије седам дана Кристијана Шмита ковали у звијезде, називали га највећим чуваром демократије и суверенитета БиХ, а сада на њега бацају дрвље и камење, оцјенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић поводом протеста грађана испред ОХР-а у Сарајеву.

„Сада они говоре о суверенитету БиХ и о томе да Шмит нема право да било шта намеће у БиХ“, рекао је Ковачевић.

Он је навео да је за бошњачке политичаре добродошло само оно што се намеће споља, а омогућава хегемонију над друга два народа у БиХ јер они БиХ виде искључиво као земљу Бошњака у којој Срби и Хрвати треба да изгубе сва права или да сачувају она минимална фолклорна права некаквих националних мањина. „То је нешто што неће моћи и то је нешто на шта ми сасвим сигурно никада нећемо пристати!“

Оно што је јако битно је да бошњачки политички представници никада нису пристали на оно што је суштина Дејтонског мировног споразума, а суштина је равноправност три конститутивна народа, без обзира на њихову бројност“, рекао је Ковачевић за „Јуроњуз“.

Он је рекао да је на малом скупу у Сарајеву јуче било доста фашистичких порука, а као посебну је издвојио поруку једног учесника да: „Хрвата има толико да стану у два вагона“.

„Ми се искрено надамо да више нико никога овдје неће слати никаквим вагонима, али Бошњаци морају коначно да прихвате да то колико Хрвата има не треба да значи ништа, јер они, без обзира на њихову бројност, треба да имају иста права као Бошњаци, као Срби у БиХ“, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да БиХ није земља Бошњака, већ три равноправна конститутивна народа – Срба, Хрвата и Бошњака и два равноправна ентитета. Ковачевић је указао на чињеницу да су Хрвати у великом дијелу ФБиХ обесправљени, да Бошњаци бирају своја два члана Предсједништва, умјесто да се бирају Бошњак и један Хрват, као и да то нико више и не поставља као питање.

Он је нагласио да је и чињеница да Хрвати немају ни све оне механизме које им је Устав омогућио, да су им и то Бошњаци буквално отели, да у кантонима гдје уопште нема Хрвата на своје изборне листе тешких националистичких бошњачких странака стављају људе који чак имају бошњачка имена, али се изјашњавају као Хрвати и уз помоћ њих настављају тај пројекат обесправљивања, што је само један њихов механизам.

„Њихов циљ је да заврше тај посао, да Хрвате обесправе до краја и да затим пређу на Србе и остваре оно што је био њихов ратни циљ, а њихов ратни циљ је – такозвана Република БиХ у којој су Бошњаци обједињени“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је важно да људи знају да је оно што желе Бошњаци – „БиХ само за себе“, а да Срби остану без икаквих права, да остану без Републике Српске и да изгубе сва демократска права која су гарантована Дејтонским мировним споразумом.

„То је јако битно. Ми не желимо ни на који начин да угрозимо ниједно право Бошњака, желимо да они уживају сва права која су им гарантована Уставом и Дејтонским мировним споразумом и да се све што је потребно у БиХ рјешава кроз дијалог кључних политичких фактора у БиХ, али је јако лицемјерно навијати и призивати интервенцију међународне заједнице када је усмјерено против Срба, а бацати дрвље и камење од тренутка када сматрате да одлука вама неће одговарати“, рекао је Ковачевић.

Он је рекао да се у Српској нису бавили коментарисањем цијеле гунгуле која се догађа тренутно у Федерацији БиХ јер се то ње не тиче, а поновио је и да у БиХ не постоји високи представник.

„Кристијан Шмит то није нити може да буде с обзиром да не постоји одлука Савјета безбједности о његовом именовању. Све док се то не догоди – не постоји високи представник у БиХ“, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је Српска раније рекла да је, када су у питању договори о Изборном закону, вољна да разговара о положају српског народа и о томе на који ће начин српски народ бити представљен у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

„Међутим, ми сматрамо да је овдје кључна ствар то једно бесрамно лицемјерје бошњачких политичких представника који се сада понашају на овај начин“, закључио је Ковачевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар