Главно Федерација/БиХ

Ковачевић: Хајде да шеф Пентагона откаже неку војну вјежбу без сагласности Бајдена!

НАГЛАСИО ДА СУ БиХ НАНИЈЕЛИ ОГРОМНУ ШТЕТУ ОНИ КОЈИ СЕ ЗАКЛИЊУ У БиХ
  • „И министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић свако мало у потпуности солира и без одлука Предсједништва БиХ повлачи одређене потезе. То је доказ да бошњачка политичка структура никада није прихватила Дејтонски мировни споразум, ни чињеницу да у БиХ живе и српски и хрватски конститутивни народи
  • „Јасно да је војна вјежба одгођена јер се ради о војсци Србије. То нећемо прихватити и војна вјежба је нешто од чега нећемо одустати. Војска Србије ће доћи на територију Републике Српске и територију БиХ, јер је то усвојено у институцијама БиХ и од тога нећемо одустати

ОДГАЂАЊЕ војне вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи ниподаштавање је институција у БиХ од бошњачке политичке структуре, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Истакао је да они који се заклињу у БиХ одгађањем вјежбе наносе огромну штету БиХ и додао да ту уврштава и главног експонента бошњачке политичке структуре (предсједавајућег Предсједништва БиХ) Жељка Комшића.

Он је рекао за БХТ1 да је то незамисливо да се догоди у било којој другој земљи.

„Хајде да пробамо да замислимо било коју другу земљу у Европи да се догодило овако нешто. Хајде да замислимо да секретар САД донесе једну такву одлуку без одлуке предсједника државе. То је незамисливо и немогуће“, појаснио је Ковачевић.

Он је рекао да одгађање вјежбе није једини случај ниподиштавања институција БиХ, те је навео као примјер и наступ Комшића на Генералној скупштини УН без сагласности Пресједништва БиХ.

„Имамо чињеницу да (министар иностраних послова у Савјету министара) Бисера Турковић свако мало у потпуности солира и без одлуке Предсједништва БиХ повлачи одређене потезе“, рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, то је доказ да бошњачка политичка структура никада није прихватила Дејтонски мировни споразум, ни чињеницу да у БиХ живе и српски и хрватски конститутивни народи.

Потпуно игноришу вољу и интересе та два народа и у потпуности самовољно доносе одлуке на штету ова два друга народа“, рекао је Ковачевић.

Он је поручио да такве ствари неће проћи без одговора, те да је јасно да је војна вјежба одгођена јер се ради о војсци Србије.

То нећемо прихватити и војна вјежба је нешто од чега нећемо одустати. Војска Србије ће доћи на територију Републике Српске и територију БиХ, јер је то усвојено у институцијама БиХ и од тога нећемо одустати“, поручио је Ковачевић.

Он је рекао да се закључци Народне скупштине Републике Српске у потпуности поштују, те да ће тако остати „све док се не повуче срамна одлука коју је донио посљедњи високи представник у БиХ Валентин Инцко“.

Говоримо о срамној одлуци о наметању допуне Кривичног закона БиХ“, рекао је Ковачевић и подсјетио да у првом закључку стоји да не постоје услови да представници Републике Српске тренутно учествују у доношењу одлука на нивоу заједничких институција.

Он каже да се у том контексту неће доносити одлуке, осим онда када се процијени да треба да буду заштићени интереси Републике Српске.

Ковачевић је додао да, када је ријеч о раду Савјета министара у вези са доношењем одлуке о привременом финансирању институција БиХ, нису прекршени закључци Народне скупштине Републике Српске.

Људи из опозиције су тада коментарисали да је то срамно, да су у питању плате људи из Републике Српске, те да би такво нешто требало да се уради. Онда када су видјели да је (српски члан Предсједништва БиХ) Милорад Додик спреман да повуче ту одлуку, као и да преузме одговорност за такву одлуку, онда су чисто из политичких разлога рекли да то није придржавање (закључака Народне скупштине Републике Српске)“, навео је Ковачевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар