Главно Федерација/БиХ

Ковачевић: Махмуљин – доказ да у измишљеном и наметнутом правосуђу нема правде за Србе

ЈЕДИНИ ЗАДАТАК ТУЖИЛАШТВА БиХ И СУДА БиХ ЈЕ ДА ПРОГОНЕ И КАЖЊАВАЈУ СРБЕ
  • Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован КОВАЧЕВИЋ: „Ово је само још један доказ да Република Српска мора да ријеши проблем са наметнутим правосуђем и мора да врати ствари у уставне оквире како је Устав БиХ и предвидио, а који јасно каже да је правосуђе искључива надлежност ентитета, односно Републике Српске и ФБиХ

СРАМНОМ одлуком Апелационог вијећа Суда БиХ да поништи првостепену пресуду и казну Сакибу Махмуљину за ратне злочине над Србима само је још једном потврђено да у наметнутом и измишљеном правосуђу БиХ нема правде за Србе, већ да је једина мисија и једини задатак тих правосудних институција да прогоне и кажњавају Србе, истакао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

„Видимо да је и Суд БиХ наставио са већ добро опробаном праксом, коју је раније користио и примјењивао и Хашки трибунал, да се једино Срби осуђују за ратне злочине а да они који су починили злочине над Србима бивају прво осуђени у првостепеном поступку, али да обавезно те пресуде касније буду поништене“, нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је првостепена пресуда Сакибу Махмуљину евидентно била преблага с обзиром на карактер тог ратног злочина за који је био осуђен.

„Подсјетићу да је, између осталог, ријеч о злочинима које су починили припадници одреда ‘Ел муџахид’ када су муџахедини одсјецали главе заробљеним српским борцима, али евидентно је да у оваквом наметнутом, измишљеном правосуђу БиХ чак ни тако благе и срамне пресуде за злочине над Србима не могу да се одрже“, истакао је Ковачевић.

Он је указао да је ово само још један доказ да Република Српска мора да ријеши проблем са наметнутим правосуђем и мора да врати ствари у уставне оквире како је Устав БиХ и предвидио, а који јасно каже да је правосуђе искључива надлежност ентитета, односно Републике Српске и ФБиХ.

Одлуком Апелационог вијећа Суда БиХ некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину поништена је првостепена пресуда и поступак се сад упућује другостепеном вијећу на даље одлучивање.

Ранијом првостепеном одлуком Махмуљин је осуђен на 10 година затвора јер није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника Одреда „Ел муџахидин“ на подручју Возуће и Завидовића.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар