Glavno RS i matica

Kurti: Iza zahteva da uvedemo vanredno stanje krije se plan za razmjenu teritorija sa Srbijom

SJEDNICA O NEPOVERENJU VLADI KOSOVA* - SAD NA JEDNOJ, BERLIN I PARIZ NA DRUGOJ STRANI
  • Aljbin KURTI poslanicima u Prištini: „Teritorijalna razmena nije uspjela kao projekat ali nije umrla ni kao ideja. U Bijeloj Kući je pripremljen šampanjac za dogovor Kosova i Srbije, ali  je stranama koje stoje iza navodnog dogovora potrebno nešto prije toga. Potrebna im je vanredna situacija, incidenti na terenu, treba im krvoproliće“
  • Kurti je kazao i da Srbija ne prihvata jednakost Kosova* sa njom. Više puta rekao da je nedavno pokušan puč u Republici Kosovo*, kada je sada već bivši ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu, podržao Tačijev predlog da se uvede vanredno stanje
  • Neslaganje je sada otvoreno i između EU, prije svega Francuske i Njemačke, sa jedne strane, i SAD sa druge. SAD su podržale održavanje sjednice o nepovjerenju Kurtijevoj vladi, dok su se Francuska i Njemačka prethodno postavile protiv, kao i izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, koja je jutros kritikovala američkog ambasadora u Prištini

IZA zahtjeva za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu, preko vanrednog stanja u javnom zdravlju koje je već uvedeno kao mjera, jeste plan za „razmjenu teritorija“, izjavio je u skupštini kosovski premijer Aljbin Kurti.

Tvrdi da su za sprovođenje ovakvog dogovora potrebni „incidenti i krvoproliće na terenu“.

U toku je sjednica za izglasavanje nepovjerenja vladi u Prištini.

„Teritorijalna razmjena nije uspjela kao projekat ali nije umrla ni kao ideja“, kazao je Kurti.

Tvrdi da je u Bijeloj Kući pripremljen „šampanjac uz dogovor Kosova i Srbije“, ali da je stranama koje stoje iza navodnog dogovora potrebno nešto prije toga:

„Znate šta im je sada potrebno pre šampanjca?! Potrebna im je vanredna situacija, incidenti na terenu, treba im krvoproliće, kako bi na kraju rekli, nećemo nikako moći tako, bolje da potpišemo jedan takav dogovor“.

Kako je kazao, on je u to ubjeđen, a biće ubjeđeni i ostali „u nedjeljama koje dolaze“, ponovivši ono što je više puta isticao do sada, da je kao premijer sada „naučio više za ovih 50 dana nego puno godina prije“.

„Za ovaj šampanjac je prethodno potrebna krv. Šampanjac za dogovor o teritorialnoj razmjeni koji je moto svih manipulacija i podstrekivanja“, istakao je kosovski premijer, dodavši:

„Ovdje smo živi i odlučni smo da se tako nešto ne razmjeni uz šampanjac u Bijeloj kući, bez vlade se to ne može“.

Kurti je kazao da Srbija ne prihvata jednakost Kosova* sa njom. Za njega je politika borba, i on ima ličnu volju, rekao je, te da je u redu da bude pod pritiscima, ali je jasno i da u vrijeme kada vladi na koju je narod dugo čekao – dobro ide, i kada su dvije nedjelje odlučujuće u borbi protiv koronavirusa, motiv za opoziv vlade je drugačije prirode.

„Vidio sam i imao sam više informacija više nego bilo kad. Ova vlada je reformistička a oni žele jedan drugi motiv“.

Takođe je više puta rekao da je nedavno „pokušan puč u Republici Kosovo*“, kada je sada već bivši ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu, podržao Tačijev predlog da se uvede vanredno stanje. Kurti je sa druge strane srećan što vanredno stanje nije uvedeno.

Kurti je praktično potvrdio ono što je kasno sinoć gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, koji se nedavno priključio njegovom Samoopredjeljenju, svjedočio za Kljan Kosova o navodnom dogovoru o podjeli Severa Kosova između Aleksandra Vučiča i Hašima Tačija, navodeći čak i navodne detalje o toj granici, a što datira još iz 2016.

Sjednici prisustvuje i Srpska lista, čiji je poslanik Igor Simić izašao za govornicu i saopštio da lista podržava opoziv vlade čiji je dio. Oni su se od formiranja ove vlade držali javno po strani i nisu uzimali riječ na sjednicama.

Zahtjev o glasanju nepovjerenja Vladi pokrenuo je još jedan koalicioni partner – LDK potpisom 44 poslanika, nakon što je Kurti smijenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua iz redova LDK, jer je javno podržao upravo uvođenje vanrednog stanja zbog koronavirusa, čemu se Samoopredjeljenje protivi.

Dvije stranke su od kraja izbora u oktobru prošle godine do posljednjeg trenutka, ispoljavale visoku dozu neslaganja i netrpeljivosti.

Neslaganje je sada otvoreno i između EU, prije svega Francuske i Njemačke, sa jedne strane, i SAD sa druge.

SAD podržavaju održavanje ove sjednice, dok su se Francuska i Nemačka prethodno odredile protiv, kao i izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo*, Viola fon Kramon, koja je jutros kritikovala američkog ambasadora u Prištini.

Ministarstva spoljnih poslova Njemačke i Francuske istakla su da je spor između Beograda i Prištine, „evropsko pitanje“, te da će EU raditi u „koordinaciji“ sa američkim partnerom, ali kada se za to stvore uslovi.

https://kossev.info/kurti-pre-sampanjca-u-beloj-kuci-za-razmenu-teritorija-potrebno-krvoprolice/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar