Главно РС и матица

Курти: Срби треба да имају министра у влади Косова, али Српска листа није српска заједница

НАЈАВИО ДА ЋЕ ПОВОДОМ ТАКСИ ПОПУСТИТИ БиХ „ЈЕР САРАЈЕВО НИЈЕ БЕОГРАД“
  • За Србију спремио „принцип реципроцитета“ који он замишља овако: „Србија неће моћи да увезе своју робу на Косово, као ни многе друге ствари, док год није спремна да и Косово може да извози робу у Србију и да се брине о Албанцима у Србији, у Прешевској долини, јер углавном и вјероватно има више Албанаца у Србији него Срба на Косову“ 

ЛИДЕР шиптарског покрета Самопредјељење и кандидат за премијера Косова Аљбин Курти изјавио је да Српска листа није српска заједница“ и додао да Устав Косова“ не каже да та листа мора имати своје представнике у влади.

Први и најважнији корак у формирању будуће владе јесте коалиција и договор Демократског савеза Косова и Самоопредјељења. Свјестан сам да, ако имамо 12 министарстава, бар један министар мора бити из српске заједнице, али наш устав не каже да тај човјек мора да буде из Српске листе јер она није српска заједница“, рекао је Курти за Ал Џазиру а пренио портал Косово онлајн.

Он је оцијенио да у односима са Србијом треба успоставити принцип реципроцитета, што, како је навео, значи да Србија неће моћи да увезе своју робу на Косово, као ни многе друге ствари, док год није спремна да и Косово може да извози робу у Србију и да се брине о Албанцима у Србији, у Прешевској долини, јер углавном и вјероватно има више Албанаца у Србији него Срба на Косову.

Принцип реципроцитета је конструктиван стандард за здраве односе двију земаља“, навео је Курти и додао да ће размотрити случај такси према БиХ јер Сарајево, по његовим ријечима, није слично Београду.

Он је одбацио идеју о подјели територије, наводећи да је статус Косова завршена ствар и да не може бити компромиса о статусу, територијалном интегритету и суверенитету.

Ми смо прогласили независност прије више од 11 година у овим границама које имамо данас и нећемо одустати од тога. Статус Косова је завршена ствар и једино ако постоје захтјеви о потребама српског становништва на Косову, можемо да разговарамо о томе. Али, Београд треба да прикаже зашто му ни Ахтисаријев план, који је привилеговао српску заједницу на Косову, није довољан, рекао је Курти.

Говорећи о Бриселском дијалогу, Курти је оцијенио да је најприје потребан дијалог са Бриселом о дијалогу са Србијом, јер се, како је навео, не може дозволити још један неуспјех.

Залажем се за дијалог на основу реципроцитета, са јасним и чврстим принципима, под окриљем ЕУ и САД. Не желим да имамо сценарио гдје је међународна заједница као режисер који искључује разне глумце који се нису добро понашали. Досадашњи дијалог од 2011. до 2017. произвео је 33 договора између Косова и Србије. Ми ћемо у нашој влади већ у првом мјесецу размотрити шта се збивало са тим договорима, каква је била њихова имплементација и утицај и на Косову и у Србији, додао је Курти.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар