Главно РС и матица

Курти тражи од „западних сила“ да присиле Србију да призна Косово*

ОТКРИО ДА РАЧУНА НА САД, В. БРИТАНИЈУ, ЊЕМАЧКУ, ФРАНЦУСКУ И ИТАЛИЈУ
  • Фајненшл тајмсу рекао: „Ризик од уплитања Русије у односе Србије и Косова повећава шансе за сукоб. Забринути смо, али се не плашимо. Како ће се ситуација развијати – зависиће много од става и притиска западних демократија на Београд“

ТРИ дана уочи сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем у Бриселу, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је у интервјуу за Фајненшл тајмс (ФТ) поново позвао западне силе да му помогну да Србија призна једнострано проглашену косовску независност.

„Потребна нам је помоћ наших савезника и партнера – Велике Британије, САД, Њемачке, Француске, Италије и других – да нам помогну око непризнавања“, рекао је Курти.

Курти је рекао да свака резолуција мора бити усредсређена на међусобно признавање. „То неће бити једина ставка. . . већ централни дио“, рекао је он уочи предстојећег сусрета.

Србију је поново оптужио за национализам.

„Ево, мислим да је проблем са Београдом то што они једноставно настављају са старим сновима, који постају ноћна мора за сусједе Србије, али и за српски народ“, рекао је Курти који се, како каже, залаже да Албанци у централној Србији имају иста права као Срби на Косову.

Говорећи о сукобима у Украјини, Курти је поновио да Србија има блиске везе са Москвом и у прилог томе је навео да се енергетски сектор Србије, како каже, у великој мјери ослања на руске ресурсе и изложен је већинском руском власништву над компанијама.

Отуда, пише ФТ, Курти каже да постоји јасан ризик од уплитања Русије у односе Србије и Косова, што, како тврди, повећава шансе за сукоб.

„Забринути смо, али се не плашимо. Како ће се ситуација развијати зависиће много од става и притиска западних демократија на Београд“, рекао је, између осталог, Курти.

ФТ је у истом тексту пренио и писани одговор директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, који је рекао да Београд води „независну националну и безбједносну политику, сарађујући на уравнотежен начин и са истоком и са западом“.

Крајњи циљ Београда је чланство у ЕУ, рекао је он, али је додао да Косово и Курти гурају агенду под „изговором“ рата у Украјини.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар