Главно РС и матица

Курти: Вријеме је да Србија прогласи независност од Косова и за – споразум о ненападању

„ТОКОМ РАЗГОВОРА НИЈЕ БИЛО НИКАКВИХ ИНЦИДЕНАТА – НИ СИТУАЦИЈА НА РУБУ ИНЦИДЕНАТА“
  • „Друга страна је говорила о старим идејама. Ми смо дали четири идеје. Да се иницира СЕФТ-а споразум, да буде потписан мировни споразум да нећемо нападати једни друге. Да се из делегације Србије за нестала лица уклони Вељко Одаловић. Четврти предлог је био да Срби на КиМ имају национални савјет, као Албанци у централној Србији»
  • „Мислим да и Срби и Албанци и сви у региону, не само на Косову и у Србији, имају два главна захтјева, а то су запошљавање и правда. То је највећа брига, а не то што Србија жели да злоупотребљава Резолуцију УН 1244 и каже да никада неће признати Косово»

ПРЕМИЈЕР привремених институција у приштини Аљбин Курти изјавио је данас да је приштинска страна у разговору у Бриселу била конструктивна и да је дала четири предлога.

„Друга страна је говорила о старим идејама. Ми смо дали четири идеје. Да се иницира СЕФТ-а споразум, да буде потписан мировни споразум да нећемо нападати једни друге. Да се из делегације Србије за нестала лица уклони Вељко Одаловић”, рекао је Курти новинарима.

Као четврти предлог који су дали он је навео питање мањина, односно билатерални реципроцитет по коме би Срби на КиМ имали национални савјет, као Албанци у централној Србији, преноси Танјуг.

„Наша посљедња три предлога су одбијена, али по питању СЕФТА није било одговора. Надам се да ће озбиљно размотрити овај наш предлог који смо данас дали”, рекао је Курти.

Након састанка у Бриселу истакао је да је проблем што не постоји међусобно признање Приштине и Београда.

Курти је, у изјави новинарима, казао да је с његове тачке гледишта овај „први састанак о будућем дијалогу” био је конструктиван.

„Биће тешко, али ја сам оптимиста, не зато што сам то увијек, већ што сада имамо искрени приступ проблемима и суштина нашег конфликта је недостатак међусобног признавања. Нити Србија признаје Косово, нити Косово Србију”, истакао је он.

Курти је подсјетио да је и амерички предсједник Џозеф Бајден јасно рекао да је неопходно међусобно признавање.

„Мислим да заједно можемо много брже него што други мисле да кренемо европским и евроатлантским путем. Наши односи би требало да се побољшају принципом реципроцитета”, поручио је он.

С тим у вези је казао да, пошто у Србији постоје национална вијећа Албанаца и Бошњака, Национално вијеће Срба може да се успостави на Косову.

„Тај реципроцитет, додаје, може допринијети смањењу тензија и прекиду лоших односа”, додао је он, јавља Танјуг.

Курти сматра да би било добро да „Косово и Србија потпишу декларацију о миру, уз јасну поруку да ниједна страна неће напасти другу”.

Предлаже да се такав документ потпише дан послије Самита НАТО у Бриселу, и да би то допринијело сигурности и миру у региону и шире.

На питање новинара Танјуга да ли у прилог томе иду и радикални ставови косовских званичника који подстичу нападе на Србе и вјерске објекте, Курти је узвратио тврдњом да на КиМ нема међуетничких проблема на Косову, али да Косово има проблема са Србијом.

Указао је да на Косову постоје мјеста у којима раде заједно Албанци, Срби, Бошњаци, Турци, Горанци.

„Мислим да и Срби и Албанци и сви у региону, не само на Косову и у Србији, имају два главна захтјева, а то су запошљавање и правда. То је највећа брига, а не то што Србија жели да злоупотребљава Резолуцију УН 1244 и каже да никада неће признати Косово”, објаснио је он.

Рекао је да не види боље и другачије рјешење од међусобног признања и да мисли да што се то пре деси боље и за Србију.

На примједбу новинара да то мисли он и амерички предсједник Бајден, Курти је рекао:

„Мој став је био и да је потребно ослобођење Косова и догодило се. Ако смо прије 13 година ми прогласили независност од Србије, дошло је вријеме да и Србија прогласи независност од Косова, да се не бави нама и сарађује на европском путу. Увјерен сам да наше двије републике могу почети ново поглавље у најновијој историји Балкана и бити примјер другима у региону”, подвукао је он.

Када је ријеч о томе како је протекао сусрет са предсједником Вучићем, Курти тврди да није било никаквих инцидената, нити ситуација на рубу инцидената на данашњем састанку.

„Држали смо дистанцу више од два метра. Атмосфера је субјективна ствар. За мене је дискусија била конструктивна и суштинска. Најважније је да не идемо около и не видимо слона у соби. Недостатак међусобног признања је суштина проблема”, додао је он.

Курти је пренио да грађани Косова не маре много за дијалог.

„Они траже правду и запосљење. Када се вратим тамо нећу моћи да се бавим много овим питањем”, истакао је он.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар