Главно РС и матица

Куртијева полиција одузима српске регистарске таблице, на удару власници 9.500 возила

ШИПТАРСКА ПОЛИЦИЈА СКИДА ТАБЛИЦЕ СА ВОЗИЛА РЕГИСТРОВАНИХ У ИЗМЈЕШТЕНИМ ОПШТИНАМА КиМ
  • Због тога опет подигнуте српске барикаде у близини прелаза Брњак и Јариње
  • У непосредној близини оба прелаза налазе се специјалне јединице косовске полиције с дугим цијевима и оклопним возилима

ОДЛУКА косовске владе о забрани српских таблица је једнострана и нерешив је проблем за власнике 9.500 аутомобила који су регистровани у централној Србији, изјавила је данас Милица Андрић из НВО Нова друштвена иницијатива са сједиштем на сјеверу Косова.

Андрић је агенцији Бета казала да су Срби у знак протеста поставили барикаде у близини административних прелаза Брњак и Јариње, док се у непосредној близини налазе и специјалне јединице косовске полиције с дугим цијевима и оклопним возилима.

„Тренутно се на Јарињу и Брњаку саобраћај не одвија, док су други прелази проходни. МУП Косова је тек јутрос саопштио да таблице које су издате у измештеним косовским полицијским управама у централној Србији, а којих има око 9.500, не важе“, казала је Андрић.

Нагласила је да за та возила МУП Косова неће издавати пробне таблице, а постојеће српске таблице биће одузимане.

„Дакле, према једностарној одлуци МУП Косова, 9.500 аутомобила са ознакама ПР, ПЕ, ПЗ, КМ, УР и Ђ више неће моћи да се вози. Према важећим законским прописима, та возила неће моћи ни да се пререгиструју“, објаснила је Андрић.

Додала је да косовска влада није објаснила шта ће бити с аутомобилима са српским таблицама.

„Не зна се да ли ће можда бити чак и конфискована. Та возила су и до сада имала ограничену мобилност, могла су да се крећу само у општинама на сјеверу Косова и да прелазе само Јариње и Брњак“, рекла је Андрић.

Навела је да се у Бриселу највише преговарало о слободи кретања, а да је данашња одлука МУП Косова посљедица непродужавања договора о коришћењу регистарских таблица.

Предсједник Српске листе Горан Ракић је казао да је одлука косовских власти директно уперена против интереса српског народа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар