Главно РС и матица

Кустурица: Морамо доказати да смо у 2о. вијеку били жртве геноцида – сад или никад

ЈЕВРЕЈИ СУ ТО УСПЈЕЛИ, А И ЈЕРМЕНИ – У ДОБРОМ ДИЈЕЛУ СВИЈЕТА
  • Емир КУСТУРИЦА: Валентин Инцко је блиједа копија генерала Поћорека који ништа није научио из грешака свог претходника
  • „Инцко не само да даје импулс за рушење БиХ и негирање злочина над Србима, већ имитира Поћорека који у писмо из 1913. пише да треба искористити апатију српског села, окренути Загреб против Београда, а хрватску и муслиманску интелигенцију против Срба

ПРОСЛАВЉЕНИ српски и свјетски редитељ Емир Кустурица изјавио је Срни да је Валентин Инцко блиједа копија генерала Поћорека који ништа није научио из грешака свог претходника од прије више од 100 година кад је потоњи био аустроугарски гувернер БиХ.

– Када је Андрићев институт 5. јанура 2014. године објавио писмо које је Поћорек 1913. године послао аустроугарском министру финансија Билинском, задуженом за БиХ, то је изазвало бурну реакцију западне јавности а тај број Историјских свезака је био нападнут као националистички испад на 174 линка – подсјетио је Кустурица.

Упитавши шта ради Инцко мијешајући се у правни систем БиХ, Кустурица је рекао да он не само да даје импулс за рушење БиХ и негирање злочина над Србима, већ „имитира Поћорека који у поменутом писмо из 1913 пише `треба искористити апатију српског села, окренути Загреб против Београда, а хрватску и муслиманску интелигенцију против Срба`“.

Према његовим ријечима, једино што нема Аустругарске иако се њена распала политика спроводи у БиХ као трагикомедија читаве цивилизације која нема снаге да саму себе одржи, камоли спроведе до краја своју насилничку политику.

Он је истакао да су у двадесетом вијеку била три велика геноцида у Европи.

– Страдали су Јевреји, Срби и Јеремени. Јевреји су доказали геноцид над њима, Јермени такође у највећем дијелу свијета, а ми Срби над којима је изведен геноцид у Јасеновцу, Градини, Јадовну, Старом Броду, нисмо добили потврду погрома који је над нама извршен. Да ли ћемо коначно кренути у свеопшту, планирану акцију да пред свијетом изведемо доказ да смо у свим ратовима у прошлом вијеку били жртве? Сад или никад -поручио је Кустурица.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар