Главно Свијет

Лајчак не крије да Брисел од Вучића очекује далекосежну одлуку о Косову

ПОДСЈЕТИО ПРИШТИНУ ДА ЈЕ НА ЗАЈЕДНИЦУ СРПСКИХ ОПШТИНА ПРИСТАЛА ЈОШ 2013. И 2015.
  • Специјални изасланик ЕУ Мирослав ЛАЈЧАК: „Овај преговарачки процес је од почетка био повезан са европском перспективом земље и сада се Вучић пита: колико ћемо те европске перспективе добити? Како могу да објасним грађанима да је то добро за њих?“
  • Упитан о идејама из САД које би евентуално укључивале размјену територија Косова и Србије, Лајчак  рекао да се мора наћи европско решење које одговара 21. вијеку, јер регион има трагичну прошлост са повлачењем граница дуж етничких линија

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик Европске уније (ЕУ) Мирослав Лајчак рекао је да Брисел од предсједника Србије Александра Вучића очекује „далекосежну одлуку“ по питању Косова, те да се српски предсједник с правом пита да ли ЕУ заузврат нуди европску перспективу, преноси данас Дојче веле.

„Очекујемо од њега да донесе далекосежну одлуку, а он се пита: Како могу да објасним грађанима да је то добро за њих? Овај преговарачки процес је од почетка био повезан са европском перспективом земље и сада се Вучић пита: колико ћемо те европске перспективе добити“, рекао је Лајчак за аустријски Винер цајтунг.

На питање новинара бечког листа да ли за договор недостаје мотивације, јер државе ЕУ годинама нису заинтересоване да приме нове чланице, што је критиковао и Александар Вучић, Лајчак је оцијенио да српски предсједник „поставља легитимно питање“.

Лајчак је рекао да је најтеже било да се дијалог „уопште поново покрене“, а поновио да је циљ обавезујући обухватни споразум.

„Тренутно дискутујемо о веома комплексним темама међу којима су финансијска потраживања и власничка права“, рекао је Лајчак.

Према његовим ријечима, већ завршен предлог текста о прогнаним и несталим особама као и о економској сарадњи, али како је додао, да и ту „важи начело да ништа није договорено све док не буде договорено“.

Он је истакао питање Заједнице српских општина која је, како је подсјетио, већ договорена споразумима 2013. и 2015. година, али они нису спроведени.

„То је веома осјетљива тема о којој се огласио и косовски Уставни суд – то мишљење се мора узети у обзир. Али, питам оне који кажу да сада није прави тренутак за то: ‘Када, ако не сада? Па сами сте потписали договор“, рекао је Лајчак.

Словачки дипломата указао је да балканске земље очекују европску перспективу, а ЕУ очекује да оне на томе озбиљно раде, што је по његовој оцјени, „принцип кокошке и јајета“.

„Можемо да се међусобно оптужујемо, али то никоме не користи“, додао је Лајчак.

Наводећи да извјештаји Европске комисије о напретку јасно показују да се у региону „изгубио реформски елан“, Лајчак је рекао да земљама Западног Балкана „мора бити јасно да пријем у ЕУ захтјева много рада и да нико не добија чланство тек тако“.

Према његовим ријечима, у вријеме претходне Европске комисије изгубљена је политичка визија, доминирали су технички детаљи и то се осјетило и у државама Западног Балкана.

„Али, ускоро би требало да почну преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом, уведена је нова методологија у разговорима о проширењу. Политичка визија је поново ту“, додао је Лајчак.

На питање о идејама из САД које би евентуално укључивале размjену територија Косова и Србије, Лајчак је рекао да се мора наћи европско рjешење које одговара 21. вијеку, јер регион има трагичну прошлост са повлачењем граница дуж етничких линија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар