Главно Свијет

Лавров Американцима: Не понашајте се као суверен, не прелазите црвене линије

„НА САД ЈЕ ДА ИЗАБЕРУ ХОЋЕМО ЛИ ИМАТИ ГОРЕ ОДНОСЕ НЕГО У ВРИЈЕМЕ ХЛАДНОГ РАТА“
  • „Русија ће на сваки покушај преласка црвених линија оштро одреаговати. У нашим односима ништа неће ићи набоље ако Сједињене Државе не схвате бескорисност било каквих покушаја оживљавања униполарног свијета, ако буду стварале неку структуру којој ће бити потчињени сви у западним земљама, а читав западни лагер регрутовао друге земље на различитим континентима против Кине и Руске Федерације

ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров скандалозним је назвао потврдни одговор Џоа Бајдена на питање да ли Владимира Путина сматра `убицом`, али је нагласио да Москва позитивним сматра његов приједлог да се са предсједником РФ сретне овога љета.

Додао је да се Бајденова иницијатива „још проучава“, па поручио званичном Вашингтону:

У односима Русије и Сједињених Држава ништа се неће промијенити ако Вашингтон не престане да дјелује са позиције суверена, ако САД нису спремне да разговарају са Москвом. Биће то њихов избор који ће значити да ћемо живјети у условима хладног рата или још горим“.

Министар иностраних послова РФ посебно је упозорио Бајденову администрацију да у односима са Русијом „не прелази црвене линије“:

„Русија ће на сваки покушај преласка црвених линија оштро одреаговати. У нашим односима ништа неће ићи набоље ако Сједињене Државе не схвате бескорисност било каквих покушаја оживљавања униполарног свијета, ако буду стварале неку структуру којој ће бити потчињени сви у западним земљама, а читав западни лагер регрутовао друге земље на различитим континентима против Кине и Руске Федерације. Такође: ако Сједињене Државе не  схвате да у Повљи УН нису случајно принципи суверенитета, територијалног интегритета, немешања у унутрашње ствари других држава и суверена једнакост држава“.

Лавров је указао да је у вријеме Хладног рата било кризних ситуација, али да је „постојало узајамно поштовање, које сада недостаје“.

Он је шизофреном назвао тврдњу портпаролке Бијеле куће, Џен Псаки, да ће САД наставити да уводе све нове санкције Русији јер ће то смањити тензије између двије земље.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар