Главно Свијет

Le Figaro: Јелисејска палата је према Србији направила недопустиву грешку

„ОКО МАКРОНА СУ БИЛИ И ЛИДЕРИ ПОРАЖЕНИХ ДРЖАВА – ЊЕМАЧКЕ, ТУРСКЕ И БУГАРСКЕ, ЧАК И ТАЧИ“
  • Замјеник директора париског листа Жан-Кристоф БУИСОН у коментару написао и ово: „Можемо да замислимо како се Александар Вучић осјећао када је преко пута видио између америчког предсиедника Доналда Трампа, руског предсиедника Владимира Путина и Макрона, насмијаног турског предсиедника Реџепа Ердогана или предсиедника Косова Хашима Тачија“

ПРОТОКОЛ Јелисејске палате направио је недопустиву грешку када је смјестио предсједника Србије Александра Вучића изван званичне трибине у Паризу и ван објектива тв камера током прославе 100. годишњице потписивања примирја у Првом свјетском рату, пише париски дневни лист Le Figaro и подсјећа да је Србија у том рату изгубила 1,2 милиона становника.

Један од чланова протокола Јелисејске палате рекао је да су „забрљали“ приликом распоређивања званица за церемонију 11. новембра, наводи се у тексту замјеника директора листа Жан-Кристофа Буисона.

Док су око домаћина церемоније, предсједника Емануела Макрона били предсједници савезничких земаља из Првог свјетског рата, али и предсједници Бугарске и Турске, као и њемачка канцеларка Ангела Меркел, један човјек, „иначе огроман растом“, морао је да сједне са `осталим званицама`, преко пута.

Име тог човјека, наводи Буисон, је Александар Вучић, предсједник Србије.

Подсјећајући на историјске пријатељске везе Француске и Србије, земље која је извојевала и прву побједу савезника у Првом свјетском рату на Церу, Буисон пише да је Француска одлучила да Србију понизи овог 11. новембра.

Можемо да замислимо како се Александар Вучић осјећао када је преко пута видио између америчког предсједника Доналда Трампа, руског предсједника Владимира Путина и Макрона, насмијаног турског предсједника Реџепа Ердогана или предсједника Косова Хашима Тачија.

Иако је амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони упутио извињење, које је Вучић прихватио, поступак Париза изазвао је незадовољство у Београду, гдје је за 6. децембар најављена посјета Емануела Макрона.

Вучић је обећао „грандиозан дочек“ и рекао да се Србија неће обрукати у обиљежавању историјског пријатељства Србије и Француске, пише замјеник директора Le Figaro.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар