Главно Федерација/БиХ

Ловриновић упозорио да парламент БиХ не може радити без посланика из Републике Српске

ЗВИЗДИЋ: НЕКА НИКО НЕ ЛИКУЈЕ – ОВО ЈЕ ОЗБИЉНО И КРОЗ ДИЈАЛОГ ТРЕБА ДОЋИ ДО РЈЕШЕЊА
  • Шеф Клуба посланика ХДЗ БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола ЛОВРИНОВИЋ: Мора се наћи рјешење за постојећу ситуацију јер је овакав рад парламента неприхватљив пошто се ништа не може завршити. Пуно онога што смо радили довело је до ове ситуације. Одлука високог представника Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона само је  врхунац свега
  • Шеф Клуба посланика СДА Адил ОСМАНОВИЋ: Требало је отворити расправу о овој евидентно политичкој кризи и одредити се према томе

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић упозорио је да није могућ рад парламента без посланика странака из Републике Српске и позвао на разговоре у којима би био ријешен проблем њиховог неучествовања.

Ловриновић је у расправи о дневном реду данашње сједнице Представничког дома поручио да се мора наћи рјешење за постојећу ситуацију јер је овакав рад парламента неприхватљив пошто се ништа не може завршити.

– Пуно онога што смо радили довело је до ситуације у каквој смо – истакао је Ловриновић и додао да је одлука високог представника Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона само врхунац свега.

Према његовим ријечима, он нема ништа против ако дио колега жели другачију земљу и Устав, али постоји процедура за то.

– Морамо поштовати да је ово држава три конститутивна народа и са два парламентарна дома – рекао је Ловриновић и позвао на поштовање ових чињеница док је тако.

Он је додао да прегласавање није добро и да странке парламентарне већине треба да се уозбиље.

– Волио бих и данас да прекинемо засједање јер нисам сигуран како ћемо радити – рекао је Ловриновић.

Оцијенивши да сједница не води ничему, Ловриновић је констатовао да је потребно разговарати како би се постигао договор.

Саша Магазиновић из СДП-а става је да проблем није направљен у Парламентарној скупштини, али да посланици треба да испуњавају своје радне обавезе.

– Приступ да неко ко није направио проблем треба да га рјешава није добар  рекао је Магазиновић и позвао посланике странака из Републике Српске да дођу како би се разговарало „ако треба и два дана“.

Шеф Клуба посланика СДА Адил Османовић рекао је да је између два заказана засједања Представничког дома остављено више од мјесец дана како би се видјело да ли ће доћи до усаглашавања ставова парламентарних странака, али да није дошло до тога.

Он каже да расправу треба водити у институцијама.

– Требало је отворити расправу о овој евидентно политичкој кризи и одредити се према томе – рекао је Османовић и додао да Парламентарна скупштина ни једним својим потезом није допринијела овој ситуацији.

Констатујући да институције БиХ немају капацитет да ријеше проблем, он је рекао да треба рећи да се очекује да реагује ОХР који је и донио одлуку о промјени Кривичног закона.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић казао је да је одржан први дио сједнице те позвао колеге из Српске да се врате у салу и да у парламенту траже рјешења за све битне догађаје.

Подвукао је да је ово период који је озбиљан и да не треба нико да ликује и да је ово вријеме које захтијева да се кроз дијалог дође до рјешења.

Због непостојања ентитетске већине, односно због неучествовања посланика из Републике Српске у раду сједнице, одбачен је захтјев посланика Јасмина Емрића, Саше Магазиновића и Дамира Арнаута за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар