Главно Скупштина РС

Лукач: Оспорени меморандум не штити људска права грађана БиХ нити прати уставну структуру у БиХ

ПОСЛАНИЦИМА ПРЕДОЧИО ДА БОРБОМ ПРОТИВ ТРАНСНАЦИОНАЛНОГ КРИМИНАЛА ТРЕБА ДА СЕ БАВЕ ЕНТИТЕТИ
  • Објаснио да послове из меморандума никако не може радити Министарство безбједности БиХ које је у складу са Законом о министарствима и другим органима власти на нивоу БиХ административно тијело и није надлежно за обраду, пренос и чување личних података

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је на посебној сједници парламента РС да МУП подржава све иницијативе које доприносе борби против тероризма и организованог криминала, али да меморандум који је одобрило Предсједништво БиХ о сарадњи са САД у вези са употребом путничких информација не штити основна људска права грађана БиХ нити прати уставну структуру у БиХ.

Лукач је рекао да је одлука Предсједништва БиХ о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација донијета без икакве анализе и припрема.

– Меморандум у облику какав је испреговаран није у складу са позитивним правним прописима у БиХ нити је спроводив у пракси, а што је најгоре – не штити основна људска права грађана БиХ у складу са Уставом и Европском конвенцијом о људским правима – истакао је Лукач.

Лукач је рекао да је у Републици Српској један од приоритета борба против тероризма, али не на уштрб основних људских права грађана као једне од највећих тековина цивилизације.

– Овај меморандум не прати уставну структуру нити уважава законима дефинисане надлежности институција у области безбједности у БиХ. Надлежна тијела по овом меморандуму требају бити полицијска тијела која су надлежна за борбу против тероризма и организованог криминала – истакао је Лукач.

Он је рекао да то никако не може радити Министарство безбједности које је у складу са Законом о министарствима и другим органима власти на нивоу БиХ административно тијело и није надлежно за обраду, пренос и чување личних података.

Лукач је рекао да Министарство безбједности не може ниједну активност пренијети на Меморандум који није спроводив у пракси нити има надлежности да то ради према законима.

Он је рекао да у борбу против транснационалног криминала морају бити укључена полицијска тијела у БиХ надлежна за борбу против тероризма и организованог криминала.

– Министарство безбједности не води ниједну од база података везано за тероризам и организовани криминалитет и самим тим не могу ни користити постојеће механизме за употребу података о путницима за идентификацију потенцијалних ризика безбједности, како се наводи у Меморандуму – закључио је Лукач.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар