Главно Странке

Мајкић: ЦИК се не смије дати право да забрањује политичке странке

НАГЛАСИЛА: ТО ЈЕ ОПАСНА НАЈМЈЕРА ЈЕР ЗНАЧИ ДА МОЖЕ ЗАБРАНИТИ СВАКУ ПАРТИЈУ
  • Срђан МАЗАЛИЦА: Ради се о пробосанском ЦИК. Реуф Бајровић је рекао да ће `демографско и демократско преузимање ЦИК бити усмјерено искључиво према Србима и Хрватима`
  • Централној изборној комисији БиХ треба дати овлаштења да не овјери политичку странку под именом које узнемирава бираче, наводи се на листи препорука коју је ЦИК послала у Парламентарну скупштину БиХ

ДУШАНКА Мајкић, делегат СНСД у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, сматра врло опасном намјеру Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ да добије овлаштења да не овјери политичку странку под именом које „узнемирава бираче“, јер би то значило да, уколико тако одлучи, ЦИК може да забрани рад свакој политичкој партији.

Мајкићева је додала и да је познато како би оцјењивали, с обзиром на састав Комисије.

„Та препорука омогућава да овакав ЦИК, према чијим члановима влада изузетно неповјерење, знајући како су изабрани, како су дошли на те позиције, санкционише према властитом нахођењу политичке партије које им нису по вољи“, рекла је Мајкићева за АТВ.

Она је навела и да је сигурна да ова препорука неће проћи, односно, да неће добити подршку у Парламентарној скупштини БиХ.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да, осим што су чланови ЦИК-а изабрани на нелегитиман начин, сада са тражењем оваквих овлаштења настављају да се обрачунавају с „неподобним српским и хрватским политичким партијама, с онима које имају јако упориште у српском и хрватском бирачком тијелу“.

„Пошто се управо ради о пробосанском ЦИК-у, они то тако перципирају. Реуф Бајровић је рекао `демографско и демократско преузимање ЦИК-а биће усмјерено искључиво према Србима и Хрватима`, то наравно не прихватамо и то је оно што смо говорили да је овај ЦИК нелегално, нелегитимно изабран“, додао је Мазалица.

Он је нагласио да је јасно да, омогућавати таква овлаштења нелегално и нелегитимно изабраном ЦИК-у, иде у правцу централизације БиХ, те „дисциплиновања неких неподобних политичких партија“.

Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ треба дати овлаштења да не овјери политичку странку под именом које „узнемирава бираче“, наводи се на листи препорука коју је ЦИК послала у Парламентарну скупштину БиХ у оквиру Извјештаја о провођењу закона из надлежности ЦИК-а за 2019. годину.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар