Главно Свијет

Макрон: Питајте Србе да ли им је „отварање поглавља“ промијенило живот?

ПОНОВО ЗАТРАЖИО ПРЕТХОДНО РЕФОРМИСАЊЕ САМЕ ЕУ И ВИШЕ ОДЛУЧИВАЊА КВАЛИФИКОВАНОМ ВЕЋИНОМ
  • „Прије било ког сљедећег отварања преговора, експлицитно кажем да желим да дође до реформе наше процедура преговарања“

ФРАНЦУСКИ предсједник Емануел Макрон поновио је данас да се експлицитно противи отварању приступних преговора са било којом земљом кандидатом, прије него што дође до реформе преговарачког процеса, а сматра да је садашња процедура преговора бирократска, конфузна, нејасна.

„Ево, питајте Србе да ли се њихов живот промијенио отварањем нових поглавља? Не бих рекао“, изјавио је Макрон по завршетку самита НАТО у Лондону.

Он је поручио да Француска није била једина чланица ЕУ која се противила отварању приступних преговора са Скопљем и Тираном и нагласио да је спреман да поново прихвати „улогу негативца“.

„Прије било ког сљедећег отварања преговора, експлицитно кажем да желим да дође до реформе наше процедура преговарања“, каже Макрон.

Он је оцијенио да Европа није спремна и да услови ниси испуњени за почетак приступних преговора са новим кандидатима.

Он се заложио за редефинасње процедуре преговарања о чланству у ЕУ на начин како би процес постао „више стратешки“.

Макрон је поновио свој захтјев за реформом која би процес приступња ЕУ учинила реверзибилним и омогућила диференцијацију.

”Крајњи циљ свега тога је да чврсто усидримо Западни Балкан на европску страну. Знамо да је то геополитички изазов, избјећи интервенције других земаља, избјећи дестабилизацију које су ризик и за те земље и за Европу. То је усидравање које за неке можда значи приступање ЕУ, али треба бити јасан -то значи и фазу стратешког партнерства и јачег инвестирања”, објашњава Макрон.

Истовремнео, француски предсједник је позвао ЕУ да мисли и о сопственој реформи.

„Противим се сваком проширењу ЕУ које није праћено дубоком реформом функционисања ЕУ“, поручио је Макрон.

Он је оцијенио да ЕУ са тренутним бројем чланица тешко или никако функционише и да би, прије уласка нових земља, оперативност Уније у смислу доношења одлука и броја комесара требало поставити на нове основе.

”Они који подржавају проширење морају да прихвате више одлучивања квалификованом већином и да свака земља неће имати свог комесара“, закључио је Макрон.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар