Glavno Svijet

Makron: Pitajte Srbe da li im je „otvaranje poglavlja“ promijenilo život?

PONOVO ZATRAŽIO PRETHODNO REFORMISANJE SAME EU I VIŠE ODLUČIVANJA KVALIFIKOVANOM VEĆINOM
  • „Prije bilo kog sljedećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja“

FRANCUSKI predsjednik Emanuel Makron ponovio je danas da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom kandidatom, prije nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa, a smatra da je sadašnja procedura pregovora birokratska, konfuzna, nejasna.

„Evo, pitajte Srbe da li se njihov život promijenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao“, izjavio je Makron po završetku samita NATO u Londonu.

On je poručio da Francuska nije bila jedina članica EU koja se protivila otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom i naglasio da je spreman da ponovo prihvati „ulogu negativca“.

„Prije bilo kog sljedećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja“, kaže Makron.

On je ocijenio da Evropa nije spremna i da uslovi nisi ispunjeni za početak pristupnih pregovora sa novim kandidatima.

On se založio za redefinasnje procedure pregovaranja o članstvu u EU na način kako bi proces postao „više strateški“.

Makron je ponovio svoj zahtjev za reformom koja bi proces pristupnja EU učinila reverzibilnim i omogućila diferencijaciju.

”Krajnji cilj svega toga je da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan na evropsku stranu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbjeći intervencije drugih zemalja, izbjeći destabilizaciju koje su rizik i za te zemlje i za Evropu. To je usidravanje koje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan -to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja”, objašnjava Makron.

Istovremneo, francuski predsjednik je pozvao EU da misli i o sopstvenoj reformi.

„Protivim se svakom proširenju EU koje nije praćeno dubokom reformom funkcionisanja EU“, poručio je Makron.

On je ocijenio da EU sa trenutnim brojem članica teško ili nikako funkcioniše i da bi, prije ulaska novih zemlja, operativnost Unije u smislu donošenja odluka i broja komesara trebalo postaviti na nove osnove.

”Oni koji podržavaju proširenje moraju da prihvate više odlučivanja kvalifikovanom većinom i da svaka zemlja neće imati svog komesara“, zaključio je Makron.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar