Главно РС и матица

Макрон са Вучићем: Србија има важно мјесто за Француску

„ЗНАТЕ ДА ФРАНЦУСКИ НАРОД ВОЛИ ВАШ НАРОД – ИСТОРИЈА ЈЕ ТО ПОКАЗАЛА“
  • Поводом КиМ: „Предсједник Вучић је преузео неколико пута ризик када је хтио да предложи нека иновативна рјешења. Ту сам да подржим рјешења која могу да омогуће да напредујемо у овом питању… Ријеч је о теми која је од кључног значаја за Србију
  • Француски лидер  нагласио пре почетка официјелниох преговора да је убрзана реализација пројекта изградње метроа у Београду, за који француске компаније раде студију изводљивости, како би се 2028. године Београђани возили метроом

ПРЕДСЈЕДНИК Француске Емануел Макрон угостио је данас предсједника Србије Александра Вучића и поручио да Србија заузима важно мјесто за Француску, а да је шефу српске државе посебно захвалан што је у Паризу у оваквим околностима.

Макрон и Вучић су се прије билатералног разговора, испред Јелисејске палате обратили медијима, а Макрон је истакао да му је у сјећању сјајан дочек који му је приређен у Београду 2019. године.

„Имам дивно сјећање тих заједничких топлих момената са српским народом“, рекао је Макрон.

Он је указао да је пандемија вируса корона све натјерла да измијене начин функционисања.

„Али, морамо да наставимо да радимо заједно, са сусједима, али и посебно са западним Балканом и Србијом, због мјеста које Србија има за нас“, поручио је Макрон.

Он је подсјетио да је његова намјера да ојача ЕУ, те да је у том контексту дијалог који се одржава већ три године суштински важан.

Макрон је подсјетио да је прошле године дефинисана нова медотологија за приступ ЕУ, те захвалио Вучићу који је, каже, од почетка исказао расположење за ту нову методологију, како би испунио обавезе да убрза реформе и неоходан напредак Србије на путу ка ЕУ.

Он је навео и да се нада да ће Француска и ЕУ да буду присутније у областима образовања, културе, економије, инвестиција и здравља.

Макрон је истакао да ће са Вучићем разговарати о дијалогу Београда и Приштине, наводећи да је то важан процес преговарања, који се води под надлежношћу ЕУ.

„Желим да истакнем сву подршку са наше стране, као и представнику Мирославу Лајчаку. Подржавам ово, уз канцеларку Ангелу Меркел“, рекао је Макрон.

Он је додао и да се претходне године пратило шта се догађа на КиМ, као и оно што се сада дешава.

„Предсједник Вучић је преузео неколико пута ризик када је хтио да предложи нека иновативна рјешења. Ту сам да подржим рјешења која могу да омогуће да напредујемо у овом питању“, рекао је Макрон уз констатацију да је ријеч о теми која је од кључног значаја за Србију.

„То су рјешења на која су пристале обје стране, која су призната и која ће нам омогућити да најзад ријешимо то важно питање у срцу Европе“, рекао је Макрон.

Он је рекао да његову подршку имају сви који желе да унаприједе односе између Београда и Приштине.

„Имаћете моју подршку и ангажман и бићу уз вас по питању нормализације односа, али и путу који тежи да се изгради стабилност и мир у региону. Знам да је то и ваш лични циљ“, рекао је Макрон обраћајући се предсједнику Вучићу.

Макрон је истакао да билатерални доноси Србије и Француске напредују, да је Србија партнер његовој земљи и да жели да Француска буде присутнија и настави да инвестира у Србију.

„Наши билатерални односи напредују“, рекао је Макрон и констатовао да је томе допринијела и његова посјета из јула 2019. године.

Како је рекао, убрзана је реализација пројекта изградње метроа у Београду, за који француске компаније раде студију изводљивости, како би се 2028. године Београђани возили метроом.

Уз то, подсјетио је да је француски „Ванси“ концесионар аеродрома „Никола Тесла“, док компанија Суез води пројекат за депонију Винча.

„Србија је партнер. Напредујемо по економским питањима и желим да Француска буде присутнија и да настави да инвестира“, рекао је Макрон.

Он је навео да би желио и да Француска и ЕУ буду присутније и помогну по питању вакцина против вируса корона.

„Подржавам ваш ангажман и учинићемо све што можемо да будемо уз вас, грађане Србије, и цијелог региона“, рекао је Макрон.

Како је истакао, ријеч је о трци с вирусом, а Србија и предсједник Вучицћ су то извели са пуно одговорности, што, каже, мора да нагласи и да поздрави.

„Ми, као Европљани морамо да будемо ефикансији по том питању. Знам да је то жеља и канцеларке Меркел и предсједнице ЕК Фон дер Лајен. Наставићемо сљедећих недјеља и мјесеци да убрзавамо ствари, за наше грађане, али и да помогнемо пријатељима“, рекао је Макрон.

Предсједник Француске се на крају обратио Вучићу са „драги пријатељу“, рекавши да му је драго што је данас у Паризу.

„Знате да овдје имате народ који воли ваш народ, историја је то показала. Имате пријатеља у Паризу“, поручио је Макрон.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар