Главно Свијет

Марковић: Нисмо добро прошли на изборима јер се у Црној Гори десио свесрпски атак

И САДА ТВРДИ ДА ЈЕ ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЈЕРЕ НЕПРАВЕДАН САМО УТОЛИКО ШТО ЈЕ УДАРИО НА МОНОПОЛ СПЦ
  • Ђукановићев премијер увјерен да се режим суочио са кампањом „уплитања у унутрашње прилике у Црној Гори и изборни процес“ СПЦ која је се као кључни политички актер борила за поништење закона и за креирање коалиције

ДОНОШЕЊЕ Закона о слободи вјероисповијести несумњиво је утицало на пад подршке Демократској партији социјалиста (ДПС) на недавно одржаним изборима, оцијенио је носилац листе ДПС-а на протеклим изборима Душко Марковић.

Марковић, који је предсједник монтенегринске владе, рекао је за ТВ Црне Горе да је црногорска власт имала намјеру да уреди слободу вјероисповијести и правни положај вјерских заједница.

„Прагматични политички разлози су нас упозоравали да није добро у изборној години доносити комплексне законе који могу изазвати различито расположење јавности. Али, сматрали смо да свака одговорна власт не треба да наслијеђена питања оставља за наредне владе и генерације, него да се храбро и одлучно то стави на дневни ред. Тај закон је неправедан хипотетички речено само у једном дијелу, што је укидао монопол Српске православне цркве (СПЦ)“, сматра Марковић.

Он је оцијенио да се десио „свесрпски атак“ у Црној Гори, која је са иностраних адреса „означена као земља која прогони вјернике и жели дискриминацију једног народа“.

Марковић сматра да је у тој кампањи „уплитања у унутрашње прилике у Црној Гори и изборни процес“ СПЦ стављена „као кључни политички актер“ који се борио за поништење закона и за креирање коалиције.

На питање колико су афере утицале на изборни резултат, он је рекао да је ДПС на удару у сваком изборном процесу.

„Циљ тих афера је руководство ДПС, оно је снажно увијек подржавано од независних медија. Нисмо увијек налазили најбоље одговоре да на те афере одговоримо, ту пропагандну кампању, али сагласан сам са свима који кажу да су те афере у значајној мјери умањиле наш углед и политички рејтинг и сигурно су један број гласача усмјериле против нас“, каже Марковић.

Он је рекао да је током година било грешака у кадровској политици које су некад и „биле болне“, али да се не може умањити значај и квалитет огромног броја озбиљних професионалаца у државној администрацији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар