Главно Свијет

Међународни кривични суд у Хагу издао налог за хапшење Путина; Захарова: Све одлуке тог суда су ништавне за Русију

РУСКОГ ЛИДЕРА ПОКУШАВАЈУ ДА ОПТУЖЕ ЗА ФАНТОМСКО ДЕПОРТОВАЊЕ ДЈЕЦЕ ИЗ УКРАЈИНЕ У РФ
  • Портпарол Кремља Дмитриј ПЕСКОВ: Русија не признаје Међународни кривични суд и његову надлежност

ПРЕТРЕСНО вијеће Међународног кривичног суда у Хагу издало је налог за хапшење предсједника Русије Владимира Путина, саопштено је из Суда.

Суд на својој интернет страници наводи да је налог за Путиново хапшење издат на основу оптужби за наводне ратне злочине у Украјини.

У саопштењу се Путин оптужује да је одговоран и за наводно противзаконито депортовање дјеце из дијелова Украјине у Русију у периоду најкасније од 24. фебруара прошле године.

Суд је издао и налог за хапшење Марије Лавове Белове, комесара за људска права у Кабинету предсједника Руске Федерације, коју претресно вијеће такође сматра одговорном за наводно депортовање дјеце из Украјине у Русију.

Налози су издати на захтјев које је тужилаштво предало 22. фебруара.

„То за Русију нема никакву правну тежину“

Све одлуке Међународног кривичног суда за Русију су ништавне и из правног угла, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментарушићи налог Суда у Хагу за хапшење предсједника Русије Владимира Путина.

– Све одлуке Међународног кривичног суда о којекаквом хапшењу немају никакво правну тежину за Русију – истакла је она.

Претходно се огласио и портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да Русија не признаје Међународни кривични суд и његову надлежност.

Како је истакао, дуги низ година ни међународни правосудни органи, чак ни они које Русија признаје, ни други чланови међународне заједнице нису обратили пажњу на уништавање цивилне инфраструктуре и убиства цивила од стране украјинских неонациста у Донбасу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар