Главно РС и матица

Медведев: Русија спремна да Србији пружи сваку помоћ у очувању суверенитета и интегритета

ПОНОВИО: РУСИЈА ЈЕ САМО ЗА МИРНО РЕШЕЊЕ У СКЛАДУ СА РЕЗОЛУЦИЈОМ 1244 САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН
  • „Борба за националне интересе у светским пословима не супротставља моделу глобалиације и отвореног друштва. Национални идентитет је у основи сваке државности. Зато је важно очување националних интереса“
  • „Русија цени тежње Србије да се чува истина о рату и да се супротставља свесној ревизији историје. То је важно данас када се, како је рекао, у неким европским земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма, док се џелати прослављају као национални хероји, а отворена пропаганда нацистичких идеја и агресивне акције неонациста постају редовна појава“
  • У Москви ће 25. октобра боравити премијерка Србије Ана Брнабић да би  потписал  споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом
  • Свечаној академији поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату осим Вучића и Медведева присуствовали и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Српске Жељка Цвијановић, председник Народе скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић

ПPЕМИЈЕР Русије Дмитриј Медведев изјавио је да Русија подржава Србију и спремна је да јој пружи сваку помоћ у очувању територијалног суверенитета и интегритета, напоминући да је Русија само за мирно решење у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности.

„Желимо стабилан Балкан и сарадњу са свим земљама на Балкану“, рекао је Медведев у обраћању у Скупштини Србије.

Он је подсетио да је и пре десет година био у Србији, додајући да су и тада односи били на високом нивоу, пријатељски, али и да су у успону и да их карактерише међусобно велико разумевање.

Високо ценимо што Србија није увела санкције Русије упркос великим притисцима“, рекао је Медведев.

Он је најавио да ће 25. октобра у Москви бити премијерка Србије Ана Брнабић како би се потписао  споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, која функционише на равноправним основама, остварујући прагматичне интересе чланица.

Говорећи о Европској унији, он је рекао да не треба земљама наметати избор између Истока и Запада, већ им препустити да поступају у складу са својим сопственим интересима.

Он је навео да се борба за националне интересе у светским пословима не супротставља моделу глобалиације и отвореног друштва, али да је национални идентитет у основи било које државности.

Зато је важно очување националних интереса, подвукао је Медведев.

Истакао је да се Русија не осећа кажњено због прекида сарадње са ЕУ и да не види шта се тиме добило.

Он је нагласио да да је Русија заинтересована за партнерске одосе са ЕУ, да има стабилну, успешну економску сарадњу и развој и одговорног комшију.

Подсетио је да је обим робне размене између Русије и ЕУ пре санкција био 407 милијарди евра, а да се потом смањио два пута.

У том контексту оценио је да односи Србије и Русије могу да буду пример.

„Ваша земља је наш пријатељ, везују нас језик, култура, вера. У схватању људи живи мисао да смо два братска народа и то и јесте тако. И у најтежим ситуацијама Русија се трудила да буде подршка Србији, тако је било у 19. веку, после потреса 1917. године у нашој земљи када је велики број мојих сународника емигрирао у Србију, да не говорим да смо били браћа по оружју у два рата. О нашим добрим односиам могу да посведочим и ја јер је тако било и пре десет година када сам говорио за овом говорницом“, рекао је он.

Односи су сада у доброј фази, одвија се активан дијалог, постоји висок ниво разумевања и поверења, усагласили смо велики пакет споразума који је спреман за потписивање, робна размена расте а обим руских инвестиција премашио је четири милијарде долара а план је да га повећамо минимум за 1,5 милијарду, рекао је Медведев.

Он је поручио да Русија цени тежње Србије да се чува истина о рату и да се супротставља свесној ревизији историје.

То је важно данас када се, како је рекао, у неким европским земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма, док се џелати прослављају као национални хероји, а отворена пропаганда нацистичких идеја и агресивне акције неонациста постају редовна појава.

„Такво губљење сећања није само опасно, оно подрива најважније принципе међународних односа, који су установљени управо после рата, а не било када. Циљ тих манипулација је да се промени свет и норме међународног права неким измишљеним разлозима, који дозвољавају да се наметну нелегална, једностарна решења да оправдају било које делатности“, рекао је Медведев.

Србија је, каже, нажалост, искусила последице деловања.

Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је данас грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом светском рату, поручивши да Србији жели мир, слободу просперитет и благостање.

– Част ми је што учествујем у овом великом дану. Честитам братском српском народу 75. годишњицу ослобођења од фажизма и желим вам мир, слободу, просепритет и благостање“, поручио је Медведев.

Обраћању руског премијера присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић са министрима, али не и део опозиције који бојкотује рад парламента.

Вучић: Све је у реду и по питању гасовода, а робна размена расте

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да посета премијера Русије Дмитрија Медведева Србији, поводом 75 од ослобођења Београда у Другом светском рату, потврђује искрене и пријатељске односе између две земље и два народа.

Вучић је током сусрета са Медведевим у Палати Србија, који је био отворен за новинаре, рекао да треба јачати и развијати економске односе.

„Али, све је у реду и по питању гасовода, док робна размена расте“, рекао је Вучић, који је захвалио и руском председнику Владимиру Путину за подршку територијалном интегритету и суверенитету и независности Србије.

Медведев је рекао да му је драго што је у гостима у Србији поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда.

Вучић је поклонио Медведеву икону Светог Архангела Михаила.

У 20.00 часова почела је свечана академија поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, којој су, осим Вучића и Медведева, присуствовали и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Српске Жељка Цвијановић, председник Народе скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Потписан и Меморандум о сарадњи царина „Николе Тесле“ и Шереметјева“

У присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева вечерас је у Београду размењено више билатералних споразума и меморандума о сарадњи из различитих области, науке, привреде, саобраћајне инфраструткуре, пољопривреде, области иновација.

Међу њима је и Споразум о примопредаји 166. странице Мирослављевог јеванђеља, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, као и седам слика руског уметника Николаја Рериха, с краја 19. и почетка 20. века, које чува Народни музеј у Београду.

Размењени су и Споразум између влада Србије и Русије о оснивању и условима делатности информационо-културних центара, као и Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације железничке пруге Београд-Врбница-граница са Црном Гором (Бар), деонице Ваљево-граница са Црном Гором између Србије и отвореног акционарског друштва „Руске железнице“.

Анекс Уговора за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог Диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Србији између „Инфраструктура Железнице Србије“ и РЖД Интернационал.

Данас су српски и руски партнери разменили и Споразум о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије, Споразум о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља, као и Споразум о сарадњи у изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације на територији Србије.

Такође, размењени су и Протокол о сарадњи између српске Управе царина и руске Федералне царинске службе у борби против царинских прекршаја у ваздушном саобраћају, као и Меморандум о разумевању између две институције о сарадњи царинских служби на аеродромима „Никола Тесла“, Београд, и „Шереметјево“, Москва у области борбе против превара.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвете Русије разменили су Меморандум о разумевању.

Такође, размењени су у Меморандум о узајамном разумјвању између Министарства привреде Србије и Министарства индустрије и трговине Русије о локализацији руске индустријске производње на територији Србије, као и Меморандум о разумевању између Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој и Министарства индустрије и трговине Русије о сарадњи у области развоја иновација и дигиталних технологија у индустрији.

http://fakti.org/serbian-point/medvedev-srusija-spremna-da-srbiji-pruzi-svaku-pomoc-za-ocuvanje-suvereniteta-i-integriteta

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар