Glavno RS i matica

Medvedev: Rusija spremna da Srbiji pruži svaku pomoć u očuvanju suvereniteta i integriteta

PONOVIO: RUSIJA JE SAMO ZA MIRNO REŠENJE U SKLADU SA REZOLUCIJOM 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI UN
  • „Borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotstavlja modelu globaliacije i otvorenog društva. Nacionalni identitet je u osnovi svake državnosti. Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa“
  • „Rusija ceni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svesnoj reviziji istorije. To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava“
  • U Moskvi će 25. oktobra boraviti premijerka Srbije Ana Brnabić da bi  potpisal  sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom
  • Svečanoj akademiji povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu osim Vučića i Medvedeva prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narode skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić

PPEMIJER Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži svaku pomoć u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta, napominući da je Rusija samo za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

„Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu“, rekao je Medvedev u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je i pre deset godina bio u Srbiji, dodajući da su i tada odnosi bili na visokom nivou, prijateljski, ali i da su u usponu i da ih karakteriše međusobno veliko razumevanje.

Visoko cenimo što Srbija nije uvela sankcije Rusije uprkos velikim pritiscima“, rekao je Medvedev.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi se potpisao  sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotstavlja modelu globaliacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa, podvukao je Medvedev.

Istakao je da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

On je naglasio da da je Rusija zainteresovana za partnerske odose sa EU, da ima stabilnu, uspešnu ekonomsku saradnju i razvoj i odgovornog komšiju.

Podsetio je da je obim robne razmene između Rusije i EU pre sankcija bio 407 milijardi evra, a da se potom smanjio dva puta.

U tom kontekstu ocenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primer.

„Vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. veku, posle potresa 1917. godine u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosiam mogu da posvedočim i ja jer je tako bilo i pre deset godina kada sam govorio za ovom govornicom“, rekao je on.

Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumevanja i poverenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmena raste a obim ruskih investicija premašio je četiri milijarde dolara a plan je da ga povećamo minimum za 1,5 milijardu, rekao je Medvedev.

On je poručio da Rusija ceni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svesnoj reviziji istorije.

To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava.

„Takvo gubljenje sećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo posle rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostarna rešenja da opravdaju bilo koje delatnosti“, rekao je Medvedev.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posledice delovanja.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je danas građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

– Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i želim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje“, poručio je Medvedev.

Obraćanju ruskog premijera prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Vučić: Sve je u redu i po pitanju gasovoda, a robna razmena raste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji, povodom 75 od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, potvrđuje iskrene i prijateljske odnose između dve zemlje i dva naroda.

Vučić je tokom susreta sa Medvedevim u Palati Srbija, koji je bio otvoren za novinare, rekao da treba jačati i razvijati ekonomske odnose.

„Ali, sve je u redu i po pitanju gasovoda, dok robna razmena raste“, rekao je Vučić, koji je zahvalio i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu i nezavisnosti Srbije.

Medvedev je rekao da mu je drago što je u gostima u Srbiji povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda.

Vučić je poklonio Medvedevu ikonu Svetog Arhangela Mihaila.

U 20.00 časova počela je svečana akademija povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj su, osim Vučića i Medvedeva, prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narode skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Potpisan i Memorandum o saradnji carina „Nikole Tesle“ i Šeremetjeva“

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras je u Beogradu razmenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji iz različitih oblasti, nauke, privrede, saobraćajne infrastrutkure, poljoprivrede, oblasti inovacija.

Među njima je i Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Razmenjeni su i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara, kao i Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom (Bar), deonice Valjevo-granica sa Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva „Ruske železnice“.

Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između „Infrastruktura Železnice Srbije“ i RŽD Internacional.

Danas su srpski i ruski partneri razmenili i Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Takođe, razmenjeni su i Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Federalne carinske službe u borbi protiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumevanju između dve institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima „Nikola Tesla“, Beograd, i „Šeremetjevo“, Moskva u oblasti borbe protiv prevara.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Rusije razmenili su Memorandum o razumevanju.

Takođe, razmenjeni su u Memorandum o uzajamnom razumjvanju između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razvoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji.

http://fakti.org/serbian-point/medvedev-srusija-spremna-da-srbiji-pruzi-svaku-pomoc-za-ocuvanje-suvereniteta-i-integriteta

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar