Главно Свијет

Меркел: Епидемија је најтежи тест Европске уније од њеног оснивања

НАГЛАСИЛА: „ЊЕМАЧКОЈ ЋЕ БИТИ ОНОЛИКО ДОБРО КОЛИКО ДОБРО БУДЕ ЕВРОПИ“
  • Поздравила јриједлог предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен за очување радних мјеста, наводећи да у тој сфери треба уложити много напора. Подсјетила је да постоји кризни инструмент ЕСМ, који садржи кредитне линије управо за случај елементарних непогода и пандемија

ЊЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да се ЕУ налази пред највећим изазовом од свог оснивања.

„Суочени смо с великим изазовом по здравље грађана, а суочене су све земље чланице. Због тога мора бити у интересу свих, а тако и Њемачке, да из те кризе не изађемо ослабљени, већ снажнији“, поручила је она.

Меркелова је на конференцији за штампу најавила сутрашњи састанак евро-групе на којем ће бити разматран приједлог Савјета ЕУ, те поручила да ће Њемачкој бити добро онолико колико буде добро Европи.

Нагласила је да се у овој кризи видјело колико су умрежене и испреплетане привреде, те да одговор мора бити само више Европе, Европе која је снажнија и која боље функционише у свим њеним дијеловима, а тако у свим чланицама.

Она је навела да су земље које су чланице евро-групе посебно повезане и да очекује од министара финансија приједлоге за превазилажење кризе.

Меркелова је подсјетила на постојање кризног инструмента ЕСМ, који садржи кредитне линије, а које су доступне у случају елементарних непогода, додајући да пандемија то свакако јесте.

Поздравила је приједлог предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен за очување радних мјеста, наводећи да у тој сфери треба уложити много напора.

Вођа најпопуларније странке у Италији, Лиге, бивши потпредсједник владе Матео Салвини назвао је Европску унију „гнијездом змија и шакала“.

Саветник турског предсједника изјавио је да Европска унија није положила испит пандемије коронавируса јер није пружила довољну подршку чланицама које су највише на удару.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар