Главно Свијет

Меркел: Судбина Европске уније зависи од рјешавања мигрантског питања

ЊЕМИЦА САД ТРАЖИ ВРАЋАЊЕ МИГРАНАТА У „ПРВУ ЗЕМЉУ У КОЈОЈ СУ БИЛИ РЕГИСТРОВАНИ“

ЊЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел упозорила је данас – уочи самита ЕУ на коме ће се то разматрати – да судбина Европе зависи од мигрантског питања.

„Европа има много изазова, међутим онај везан за мигрантско питање би могао да одлучи судбину Европске уније“, рекла је Ангела Меркел у обраћању њемачким посланицима пред одлазак на данашњи самит Уније у Бриселу преноси агенција Франс прес.

Она је позвала земље чланице да траже мултилатерална а не једнострана рјешења.

Притом је бранила своју одлуку да отвори врата земље мигрантима 2015. године, наводећи да је то био једнократан хуманитарни гест да се помогне и да се смањи притисак на друге европске земље.

Како преноси АП, она је рекла посланицима да су вође Аустрије и Мађарске лично од ње тражиле помоћ 2015. када је стигао прилив миграната у њихове земље.

„Рекли смо да ћемо помоћи у ванредној ситуацији, и сада, као и тада, мислим да је то била исправна одлука“, рекла је Меркел.

Меркел је указала да се ситуација сада промијенила и да су Европи потребна заједничка рјешења за питање миграната. Рекла је да и даље постоје подјеле око тог питања али такође и јединство око тога да је потребно смањити миграцију, зауставити кријумчаре и ојачати европске спољне границе.

Канцеларка је сама под великим политичким притиском око тог питања у својој земљи. Она је упозорила на ризик да Европа изгуби своју душу и вриједности због којих је постала толико јака ако треба да се опредијели за потпуно обезбјеђење граница и политику `свако за себе наспрам миграната`, у тренутку када се бројне владе ЕУ залажу за чврст став око тога.

Меркел је рекла да је много ствари у питању када је ријеч о мигрантима, због којих су избиле јаке тензије међу европским престоницама, што се видјело ове недјеље око прихвата миграната из бродова невладиних организација који су их спасли.

Она је рекла да жели формирање „коалиције волонтера“ међу 28 земаља ЕУ да се закључе споразуми који би омогућили враћање миграната у прву земљу где су били регистровани.

„То није савршено рјешење али је почетак“ да се контролише кретање тражилаца азила унутар ЕУ, који немају права да бирају земљу прихвата, рекла је Меркел.

Како наводи агенција Франс прес, не зна се да ли ће тај почетак рјешења бити довољан да се Меркел политички спаси у својој земљи. Десно крило њене крхке владајуће коалиције тражи да се донесу конкретне мјере око миграната на самиту данас и сутра у Бриселу.

Уколико тих мјера не буде, њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, предсједник сестринске баварске партије Ангеле Меркел, ЦСУ, пријети да једнострано већ идуће нејдеље с њемачке границе почне да враћа мигранте који су већ регистровани на другом мјесту.

Таква мјера могла би да изазове распад владајуће коалиције и нове изборе.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар