Главно Свијет

Милановић: Хрватска издејствовала да се `Дејтон` и конститутивни народи помену у декларацији НАТО

СА СТОЛТЕНБЕРГОМ ДОГОВОРИО ДА СЕ УКАЖЕ ДА ЈЕ ТО „ОСНОВА ФУНКЦИОНИСАЊА БиХ“

Фото: Денис Ловровић/АФП

  • Прије него што је све договорио са генералним секретаром Алијенсе, предсједник Хрватске изјавио: „Неко има проблем да се у завршној декларацији НАТО-а спомињу Дејтонски споразум и три конститутивна народа. Као да је декларацију писала нека невладина удруга из Сарајева, не мислим се вратити у Загреб с тим. То показује какве планове за БиХ имају неки међународни кругови, то преко Хрватске неће проћи”

У ЗАВРШНОЈ декларацији НАТО самита који је одржан у Бриселу споменут и Дејтонски мировни споразум за Босну и Херцеговину „као основа функционисања БиХ“, потврдио је председник Хрватске Зоран Милановић.

Питања везана за Западни Балкан, односно Косово и БиХ, који су у фокусу пажње Алијансе, су требала да буду поменута у једној реченици у завршном документу од педесетак страница.

Милановић је дан уочи самита изјавио да неће дозволити усвајање ове декларације ако се у документу специфично не спомињу три конститутивна народа у БиХ. За усвајање заједничких декларација је, наиме, неопходна сагласност свих држава чланица НАТО-а.

Неко има проблем да се у завршној декларацији НАТО-а спомињу Дејтонски споразум и три конститутивна народа. Као да је декларацију писала нека невладина удруга из Сарајева, не мислим се вратити у Загреб с тим. То показује какве планове за БиХ имају неки међународни кругови, то преко Хрватске неће проћи”, изјавио је Милановић у недељу увече.

Пред самит је у изјави новинарима у сједишту НАТО Бриселу рекао да је ријешен спор око дијела завршне декларације са НАТО самита који се тиче БиХ, те навео да се о томе договорио са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом у недјељу (13. јуна).

Разговарао сам јуче око 3 сата поподне са главним тајником и то је ријешено у пола минуте – што говори само за себе, односно да је то требало бити ријешено пуно раније. Али да, требало је шест дана док нисмо успјели испословати да се у завршну декларацију, у коминике самита, у пасусу о БиХ уопће спомене Дејтон као основа функционирања. То је мала ствар за самит, врло маргинална, фуснота, али за нас то је bigfoot sasquatch“, изјавио је Милановић уочи почетка самита НАТО.

Он је подвукао да се за ову формулацију „изборио након шест дана “игнорисања и потпуне глухоће”.

Како тачно гласи формулација Милановић није навео.

https://www.slobodnaevropa.org/a/biden-evropa-nato-poseta/31306365.html

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар