Главно Свијет

Милановић одбио да оде на гроб Фрање Туђмана

МЕЂУ ХРВАТИМА СУШТИНСКИ НЕСПОРАЗУМИ И РАЗЛАЗИ ПОВОДОМ ДАНА ДЖРАВНОСТИ
  • Прво је изведена химна. Услиједила је смотра Почасно-заштитне бојне Хрватске војске. На крају је на Марков трг стигла клапа која је отпјевала „Кроацијо, из душе те љубим“

НА обиљежавању Дана државности Хрватске, њен председник Зоран Милановић одбио је да оде на гроб првог предсједника те земље Фрање Туђмана и положио венце на гробљу Мирогој у Загребу.

Након 19 година колико се Дан државности Хрватске прослављао 25. јуна, од ове године се поновно обиљежава 30. маја, на дан када је 1990. конституисан први демократски изабрани састав Сабора.

Милановић је поручио да 30. мај не може да назове Даном државности, јер је за њега то 25. јун – датум одласка из Југославије.

Дан државности, који је ХДЗ вратио на данашњи датум, назвао је изнудом и предизборним скупом ХДЗ-а.

„Ово је обећање једне политичке гарнитуре, које они сада испуњавају“, рекао је Милановић.

Навео је да је у првом вишестраначком сабору апсолутну већину имала једна странка, за коју је гласала релативна мањина гласача.

На то је одговорио премијер Андреј Пленковић: „Мислим да је лоше ако предсједник тако говори о позитивним законским прописима које је донио Сабор“.

На Марковом тргу, гдје се налази сједиште хрватске владе, у подне је започела централна свечаност, којој су присуствовали премијер Пленковић и предсједник Хрватског сабора.

На почетку свечаности одржан је прелет Мигова. Затим је изведена химна, а услиједила је и смотра Почасно-заштитне бојне Хрватске војске.

На крају је на Марков трг стигла клапа и отпјевала „Кроацијо, из душе те љубим“.

На самом крају свечаности одржан је дефиле Крават пуковније.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар