Главно Свијет

Милановић: Помпео долази да Хрватској ували борбене авионе F-16

ЗАГРЕБ КУПУЈЕ 12 ВОЈНИХ АВИОНА, А НА ТЕНДЕРУ ЈЕ ДОБИO ЧЕТИРИ ПОНУДЕ
  • Зоран МИЛАНОВИЋ: „Долази да проба да ували америчке авионе. То кажем ја који сам рекао да би америчка роба требало да буде приоритет“

ПРЕДСЈЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио је да амерички државни секретар Мајк Помпео стиже сутра у Дубровник да би, како се изразио, Загребу покушао да „ували“ бомбардере F-16.

Милановић је поновио да би америчка понуда у другим околностима била приоритет, али ће у овом случају одлука о набавци борбених авиона, каже, бити политичка.

„Долази да проба да ували америчке авионе. То кажем ја који сам рекао да би америчка роба требало да буде приоритет. Сад долази у вријеме кад су већ практично отворене понуде. По мени с њима нико о томе не би смио да разговара, јер је то врста притиска“, рекао Милановић.

Коментаришући Помпеов долазак Милановић је рекао да је до те посјете требало да дође раније.

„Сад кад су понуде отворене, ево ти њих двије седмице прије америчких избора“, рекао је Милановић, пренијела је загребачка Н1.

Хрватска купује 12 борбених авиона, а добила је четири понуде.

САД нуде нови F-16 блок 70, Шведска  нови авион Грипен Ц/Д модел, Француска половни модел авиона Рафал, а Израел половни модел Ф-16, блок 30.

Шведска и Израел нису у НАТО-у, а Милановић је рекао да се противи томе да се разматрају понуде земаља које нису чланице НАТО-а.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар