Главно Свијет

Министарство вањских послова Црне Горе: Србија је признала да смо у праву

„ИЗЈАВА АНЕ БРНАБИЋ ЈЕ ПОТВРДА ДА ЈЕ БОЖОВИЋ РАДИО ПО ИНСТРУКЦИЈАМА ВЛАДЕ“
  • „Поздрављамо одлуку Владе Србије да одустане од протјеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер за то није ни било разлога. Амбасадор Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мијешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину“
  • „Нећемо повући одлуку о протјеривању Божовића… За разлику од нашег, амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету се мијешао у унутрашња питања земље у којој службује, својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини, за коју се зна шта је представљала у нашој историји“

МИНИСТАРСТВО вањских послова Црне Горе саопштило је да неће повући своју одлуку о проглашавању амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића персоном нон грата.

Искористило је прилику да нагласи да  оно, као и европски комесар Оливер Вархељи, поздрављају одлуку Владе Републике Србије да одустане од протјеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер за то није ни било разлога.

„Амбасадор Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мијешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину чак и онда када се Црна Гора грубо вријеђала и понижавала са различитих адреса у Србији, црногорски државни симболи скрнављени, а због тога реаговале и различите међународне адресе“, каже се у саопштењу.

Па наставља, „за разлику од нашег, амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету се мијешао у унутрашња питања земље у којој службује, својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини, за коју се зна шта је представљала у нашој историји. На ово му је из Министарства вањских послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. Нажалост, узалуд и без разумијевања“.

Због свега овога Влада Црне Горе и Министарство вањских послова неће повући своју одлуку.“

Министарство вањских је објавило да је несхватљива зјава премијерке Србије Ане Брнабић и да та изјава у ствари говори да је амбасадор Божовић заправо преносио и званичне ставове српске Владе, што је потврда и наставак грубог мијешања у унутрашња питања Црне Горе.

„Нажалост, комесар Вархељи је овог пута пропустио да, прије изречене сугестије, са партнерима и пријатељима у Црној Гори, са којима је много пута разговарао о тежим и деликатнијим питањима региона, барем размијени основне информације и мишљења о меритуму ствари. Вјерујемо да би и он, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумио наш однос према амбасадору који се у континуитету мијеша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема“, каже се у саопштењу.

„Стога, чврсто смо увјерени у исправност своје одлуке, с обзиром да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи“, закључено је у саопштењу МВП.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар