Главно Свијет

Мохамед Морси се срушио у затворском суду и умро на путу за затворску болницу

ЊЕГОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ ТВРДЕ ДА ЈЕ ПОСТАО ЖРТВА ЛАГАНОГ УБИСТВА СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ
  • Америчка новинска агенција АП: Један судски званичник је рекао да Морси тражио да се обрати суду за време рочишта и да је судија то дозволио. Морси је рекао да има „много тајни“ због којих би – када би их открио – био ослобођен, али је додао да неће да их открије јер би то нашкодило египатској националној безбједности

БИВШИ египатски председник Мохамед Морси, кога је војска свргнула 2013. године, срушио се данас у суду у Каиру и умро, јавила је египатска државна телевизија.

Морси, који је у затвору од 2013, онесвијестио се послије суђења гдје је одговарао за оптужбе за шпијунажу и послије тога умро. Имао је 67 година, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Морси је свргнут 3. јула 2013. године послије масовних протеста годину дана пошто је преузео власт као први демократски изабран предсједник у земљи. Био је члан највеће исламистичке групе у Египту, сада забрањене Муслиманске браће.

Послије његовог свргавања наступио је вишемјесечни период насиља, а војска и полиција су растурале скупове његових присталица.

Један судски званичник је рекао да Морси тражио да се обрати суду за вријеме рочишта и да је судија то дозволио. Морси је рекао да има „много тајни“ због којих би – када би их открио – био ослобођен, али је додао да неће да их открије јер би то нашкодило египатској националној безбједности, преноси агенција АП.

Неколико минута после тога он се срушио, рекао је тај званичник.

Државна телевизија јавила је да је Морси умро прије него што је могао да буде пребачен у болницу.

Безбједносни и судски извори рекли су за Франс прес да је он пребачен у болницу послије онесвјешћивања и да је тамо умро.

Морси је био у затвору и против њега се водило више судских поступака од када га је војска свргнула у јулу 2013. године и кренула у сузбијање његове Муслиманске браће и других исламиста.

Данашње рочиште било је дио поновљеног суђења по оптужбама за шпијунажу за палестинску милитантну групу Хамас одржано унутар каирског затвора Тура.

Морсијев син, Ахмед, потврдио је смрт оца на свом налогу на Фејсбуку.

Мохамед Судан, водећи члан Муслиманске браће у Лондону описао је Морсијеву смрт као „убиство са предумишљајем“ наводећи да је бившем предсједнику забрањено да добија лијекове или да прима посјете и да је било врло мало информација о његовом здравственом стању.

„Он је стављен иза стакленог кавеза (за време суђења). Нико не може да га чује нити да зна шта му се догађа. Није примио ни једну посјету мјесецима или готово годину дана. Раније се жалио да не добија лијекове. То је убиство са предумишљајем, то је лагана смрт“, рекао је он.

Морси је осуђен на 20 година затвора за то што је наредио члановима Муслиманске браће да растуре протест против њега, када је било мртвих. Раније изречена смртна казна је поништена а против њега се водило више судских поступака.

Морси је држан у специјалном крилу великог затворског комплекса Тора, названог Шкорпион затвор. Групе за одбрану људских права наводе су услови у том затвору далеко испод египатских и међународних стандарда.

Војска предвођена тадашњим министром одбране Абделом Фатахом ал Сисијем свргнула је Морсија после масовних протеста против доминације Муслиманске браће. Ел Сиси је касније изабран за предсједника и спроводи масовне акције против исламиста и других противника.

Од када је Морси свргнут египатска влада прогласила је Муслиманску браћу терористичком организацијом и великим дијелом је угушила. Десетине хиљада Египћана ухапшено је од 2013. године углавном исламиста али такође и секуларних активиста који су били иза побуне 2011.

(Бета)

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар