Glavno Svijet

Moskovska patrijaršija: Vartolomeja povodom Ukrajine podržava samo trećina Svete Gore

IGOR JAKIMČUK: POZICIJU CARIGRADA DIJELE IGUMANI SAMO SEDAM OD 20 MANASTIRA

Igor Jakimčuk

  • Carigradski patrijarh Vartolomej za vrijeme bogosluženja u manastiru  Ksenofont pomenuo poglavara raskolničke ukrajinske crkve Epifana kao „mitropolita Kijevskog i cijele Ukrajine“

MOSKOVSKA patrijaršija je objavila da nije pretrpjela poraz u odmjeravanju sa Carigradskom patrijaršijom povodom Ukrajine.

Takođe: da Sveta Gora većinski nije stala na stranu Carigradskog patrijarha Vartolomeja iako mu je formalno potčinjena.

Sekretar njenog odjeljenja za spoljne crkvene veze i međupravoslavne odnose Igor Jakimčuk ukazao je da se samo trećina manastira povodom Ukrajine priklonila Carigradskoj patrijaršiji.

Objasnio je da su patrijarha Vartolomeja na Svetoj Gori dočekali predstavnici svih manastira, a da je Vartolomej za vrijeme bogosluženja u manastiru  Ksenofont pomenuo poglavara raskolničke ukrajinske crkve Epifana kao „mitropolita Kijevskog i cijele Ukrajine“.

Naveo je da su u tom zajedničkom bogosluženju estvovali igumani manastira Iverion, Vatoped, Simonopetra, Pantokrator, Dionisiat, Hilandar, i Stavronikita. Pa naglasio:

„Igumani su dočekali patrijarha Vartolomeja jer su mu potčinjeni. Međutim, taj protokolarni susret ne znači da svi igumani dijele njegova ubjeđenja. To potvrđuje i činjenica da su Vartolomeju sasluživala samo sedmorica od 20 igumana. A to je, naravno, manjina“.

Prema Jakimčukovim riječima, patrijarh Vartolomej ima pravo da i na Svetoj Gori pominje koga hoće i to mu niko ne može zabraniti.

Jakimčuk je podsetio da Moskovska patrijaršija nije osporavala potčinjenost Svete Gore Carigradskoj patrijaršiji ni u vrijeme kada je Atos prošle godine bio sa njom prekinuo euharistijsko opštenje.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar