Главно Свијет

Москва се спрема за напуштање платних система који су под контролом Запада

СПРЕМНА ДА СТРАНИМ ВЛАДАМА ЗА КУПОВИНУ РУСКЕ РОБЕ ОДОБРИ БИЛИОН РУБАЉА КРЕДИТА

Сергеј Лавров

  • Сергеј ЛАВРОВ кинеским медијима: „Могуће ризике нових санкционих притисака боље је смањити јачањем сопствене технолошке независности, посебно прелазом на плаћања у  националним валутама, као и у међународним валутама, које су алтернатива долару“

СЕРГЕЈ Лавров сматра да савремене реалности указују на потребу напуштања коришћења међународних платних система које контролише Запад.

Шеф руске дипломатије рекао је кинеским медијима: „Морамо се одмакнути од тих платних система“.

Није до краја открио како се то у Москви замишља, али  је нагласио:

„Могуће ризике нових санкционих притисака боље је смањити јачањем сопствене технолошке независности, посебно прелазом на плаћања у националним валутама, као и у међународним валутама, које су алтернатива долару“.

Независно од овога, Лавров је упозорио да би увођење пасоша за вакцинацију против коронавируса за улазак у друге земље могло довести до појаве нових линија раздвајања у свијету и кршења људских права.

Сигурно нимало случајно, истовремено је Министарство финансија Русије упозорило на „нагло повећане ризике од `хапшења` и блокирања руске имовине у Сједињеним Државама и западној Европи“.

Као једну од парирајућих мјера, предложило је да се средства Фонда националног благостања користе за давање страним владама кредита за куповину руских производа.

Руски експерти су увјерени да ће то помоћи смањењу ризика од блокаде, а с друге стране – и убрзати економију без вјештачког упумпавања новца.

За овакве кредите би из Фонда требало да током три наредне године буде одобрено укупно 1 билион рубаља.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар