Главно РС и матица

На Опленцу обиљежена 205 година од Карађорђеве смрти

ВЕНЦИ ПОЛОЖЕНИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЂОРЂА, ЗАДУЖБИНИ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ
  • Принц Александар КАРАЂОРЂЕВИЋ: Иако су Османлије успеле да угуше устанак и поново поробе Србију, процес коначног ослобођења је био започет и њега ништа више није могло да угуши. Зато се Карађорђе и данас памти као „отац модерне Србије“, како га је и велики Његош звао

У ЦРКВИ Светог Ђорђа на Опленцу данас је обиљежена 205. годишњица од смрти вође Првог српског устанка Ђорђа Петровића – Карађорђа.

Вијенце на Карађорђев гроб положили су државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име принца Александра Карађорђевића члан Крунског савета Предраг Марковић, представници Војске Србије, Општине Топола, Удружења Краљевина Србија, Задужбине Краља Петра Првог на Опленцу, као и грађани, саопштено је из канцеларије за односе са јавношћу принца Александра Карађорђевића.

Он је тим поводом саопштио и да је веома срећан што је заоставштина његовог претка Карађорђа још увијек веома жива и што се његова дјела поштују и данас, 205 година након његове трагичне смрти.

„Остао је упамћен као велики вођа нашег народа, онај који је ујединио Србе и успео да их поведе у победе које су донеле слободу нашој отаџбини, после вековног ропства“, навео је принц Александар.

Он је додао да је слободарски дух нешто што представља срж нашег националног идентитета.

„Карађорђе није био први који је за време османске владавине покушао да са Србије збаци окове, али је он успео да покрене народ да сва та љубав и тежња према слободи буду усмерени ка јединству и заједничкој борби“, навео је принц Карађорђевић.

Додао је да су тако мале „искре слободе“ изазвале пожар, који се проширио нашом земљом и донио остварење дуго очекиваног сна.

„Иако су Османлије успеле да угуше устанак и поново поробе Србију, процес коначног ослобођења је био започет и њега ништа више није могло да угуши. Зато је Карађорђе и данас упамћен као „отац модерне Србије“, како га је и велики Његош звао“, навео је принц Александар.

(Танјуг)

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар