Главно Скупштина РС

Народна скупштина обавезала Владу да нађе рјешење за побољшање статуса бораца

ОД 69 ПРИСУТНИХ ПОСЛАНИКА, ЗАКЉУЧЈЕ ЈЕ ПОДРЖАЛО 42, А 22 СУ БИЛА СУЗДРЖАНА
  • НС РС затражила од Владе да утврди број социјално угрожених бораца старијих од 60 година, те да их материјално обезбиједи, рачунајући и социјално најугроженије који имају мање од 60 година

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је синоћ у Бањалуци закључке владајуће већине којима се задужује Влада да са радном групом анализира приједлоге борачких организација, савеза и удружења и предложи рјешење за побољшање статуса борачких категорија.

Од 69 присутних посланика закључке је подржало 47, против нико, док су 22 била суздржана.

Народна скупштина Републике Српске тражи од Владе да утврди број социјално угрожених бораца старијих од 60 година, те да их материјално обезбиједи, рачунајући и социјално најугроженије који имају мање од 60 година, а за које је већ ажурирана социјална карта, наводи се у закључцима.

Од Владе Републике Српске се, овим закључцима, тражи да уплати доприносе за пензијско-инвалидско осигурање за борце старије од 65 година који уплатом могу испунити услов за остваривање права на пензију.

У закључцима се истиче да је потребно да се побољшање положаја односи искључиво на стварне борце, а не оне који то нису или су под сумњивим оклностима стекли тај статус.

Предлаже се да у радну групу буду уврштена сва заинтересована удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата која имају трећину регистрованих одбора у локалним заједницама.

Ове закључке предложили су клубови посланика СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске, Народне партије Српске.

Усвојени су закључци посланика ПДП-а Перице Бундала о покретању поступка за преношење посмртних остатака народног хероја Милана Тепића из Хрватске, као и израду његове бисте у Бањалуци.

Посланици нису усвојили закључке које је предложила опозиција.

Након гласања, предсједник парламента Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је рад посебне сједнице.

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар